Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

KAYSERİ`DE ÖZGECAN İÇİN AĞLATAN EYLEM

KAYSERİ`DE ÖZGECAN İÇİN AĞLATAN EYLEM

Kayseri`de Kadın Dayanışma Derneği öncülünde bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile birlikte toplananlar, Mersin`de minibüs şoförü tarafından öldürülüp yakılan üniversite öğrencisi Özgecan Aslan için eylem yaptı

Kayseri`de Kadın Dayanışma Derneği öncülünde bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile birlikte toplananlar, Mersin`de minibüs şoförü tarafından öldürülüp yakılan üniversite öğrencisi Özgecan Aslan için eylem yaptı. Eylemde kadınlardan bazıları katillerin idam edilmesini isterken bazıları "Eğer yeterli ceza verilmeyecekse, onları buraya getirin, cezasını biz kadınlar verelim" dedi. Eylemde tecavüz mağduru olduğunu anlatan bir kadın da ağlattı.

Cumhuriyet Meydanı`nda bir araya gelen grup `Erkek adalet değil gerçek adalet`, `Yaşasın kadın dayanışması`, `Erkek yakıyor, devlet koruyor`, `Susma, suça ortak olma`, `Kadın, yaşam, özgürlük`, `Özgecan Aslan isyanımızdır` diye slogan attı.

"TECAVÜZ ETMEK ERKEKLİKSE BİZ ERKEK DEĞİLİZ"

`Erkek-devlet-yargı-medya işbirliği ile kadın katliamlarına davetiye çıkaran bu düzene karşı yasımızla ve isyanımızla sokaklardayız` yazılı pankartı açan Kadın Dayanışma Derneği üyeleri ve eyleme destek veren kadınlar, ayrıca ellerinde `Özgecan Aslan`ın katillerinden hesap soracağız`, `Erkek vuruyor sistem koruyor`, `Özgecan`ın çığlığını duydunuz mu?`, `Kadın katliamı var meclis acil toplansın`, `Fıtratımızda ölüm yok adalet istiyoruz`, `Çocuk katillerine idam`, `Cinsel açlığın Afrikası`dır Türkiye` yazılı dövizler  dikkat çekti. Eylemde bir grup lise öğrencisi `Tecavüz etmek erkeklikse biz erkek değiliz` pankartı açtı.

Kayseri Kadın Dayanışma Derneği Başkanı Fatma Karaaslan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam`ın, Özgecan`ın katilleri için yine "Elleri kırılsın" demekle mi yetineceğini sorarken, "İktidar sözcüleri tüm Türkiye`nin Özgecan için sokağa döküldüğünü görmezden gelerek, kadın katliamlarına rol oynayanların üstünü örtmek için mi uğraşıyor? Artık yeter" dedi.

Karaaslan, tecavüzlere karşı `çocuklarınıza çığlık atmayı öğretin` diyen Bakanların Özgecan`ın çığlığını duyup- duymadığını sorduktan sonra "Tecavüzcü, kürtaj yaptıran tecavüz kurbanından daha masumdur?` diyen AKP milletvekilleri Özgecan`ın katili sizler değil misiniz?" diye konuştu.

Bu olaydan etkilendiğini, sabaha kadar uyuyamadığını belirten Döne Demir, Özgecan Aslan`ın katiline en ağır cezanın verilmesini isterken bazı öğrenciler ailelerinin daha önce kendilerinden eylemlere katılmamalarını istemesine rağmen bu kez gitmelerini istediklerini söyledi.

Tecavüz mağduru olduğunu ifade eden bir kadın da söz alarak, "Artık yeter, cinayetlerin, tecavüzlerin bunların sonu nereye kadar. Hakim, 16 yaşından gün aldı diye rıza diyor, artık yeter" diye konuştu. Mağdur olduğunu dile getiren ve yaşadığı dava sürecini ağlayarak anlatan bir kadın Mervenur N., tecavüz davası açtığını hakimin "Rıza var" diye karar verdiği için sanığın elini kolunu sallaparak salondan ayrıldığını söyledikten sonra fenalaştı.

Yapılan basın açıklamasının ardından kadınlar sloganlarla Meydan`dan, Düvenönü yönüne doğru sloganlarla, yürüyüşe geçti. Bu sırada çevredeki bazı kişiler de alkışları ile eyleme destek verdi.