Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

KAYSERİ´Lİ KADINLARDAN EYLEM

KAYSERİ´Lİ KADINLARDAN EYLEM

Bazı siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının üyesi kadınlar, cinsel istismara uğrayan birey ile failin evlenmesi durumunda, failin cezasının geri bırakılması veya ertelenmesini içeren yasa teklifine tepki gösterdi.

Bazı siyasi partilerin ve sivil toplum kuruluşlarının üyesi kadınlar, cinsel istismara uğrayan birey ile failin evlenmesi durumunda, failin cezasının geri bırakılması veya ertelenmesini içeren yasa teklifine tepki gösterdi. ´Hepimiz yaralıyız´ diyen kadınlar yüzlerine yara bandı yapıştırarak, teklifin geri çekilmesini talep etti.

Cumhuriyet Meydan´ında toplanan kadınlar, AK Partili 5 milletvekilinin hazırlayıp Meclis´e sunduğu cinsel istismar yasa teklifinin geri çekilmesini istedi. Bazı kadınların yüzlerine yara bandı yapıştırdıkları gözlemlendi. Yara bandı eyleminin yasa teklifine karşı toplumda farkındalık oluşturmak için ´Hepimiz yaralıyız´ anlamını taşıdığı ifade etti. Kadınlar, ´Susma haykır tecavüze hayır´, ´Susma haykır tecavüz suçtur´, ´Karanlığa teslim olmayacağız´, ´Kadın yaşa özgürlük´ sloganları attı. Meydandaki eylemde kadınların ellerinde taşıdıkları ve üzerlerinde, ´Devlet tecavüzcüyü koruma´, ´Cinsel istismarın meşrulaştırılmasına izin vermeyeceğiz´, ´Çocuk evlilikleri zorbalıktır´, ´Tecavüzü aklayamazsınız´, ´Çocuk susar sen susma´, ´Tecavüz yasası geri çekilsin´, ´AKP çocuklardan elini çek tecavüzcüye değil çocuklara özgürlük´, ´Tecavüz meşrulaştırılamaz´, ´tecavüzcü yasalara karşı direneceğiz bugün yarın her gün´ yazılı dövizler de dikkat çekti.

Kadınlar adına konuşan Kayseri Kadın Dayanışma Derneği Üyesi Büşra Karabel, "17 Kasım gecesi sunulan önerge cinsel istismar faillerine geriye dönük ceza affı getiriliyor. Önerge geçmiş cinsel suçları aklayarak, çocuk istismarcılarını affetmeyi hedefliyor. AKP´nin bu teklifiyle bundan böyle Türkiye´de kız çocuklarının 12 yaşından itibaren cinsel saldırıya ve zorla evlilik şiddetine maruz bırakılmasının yasal zemini hazırlanıyor" dedi.

Türkiye´de her 6 çocuktan birinin cinsel istismara uğradığını dile getiren Karabel, son 5 yılda ise cinsel istismara uğrayan çocuk sayısının yüzde 30 arttığını ifade etti. Karabel, "Türkiye´de tahmini 181 bin çocuk gelin var. Şimdi soruyoruz, bu önergeyi kabul ederek bu istatistikleri arttırmak mı istiyorsunuz? Bu önergenin yasalaşması Türkiye´deki kadın ve çocuk haklarının gaspından başka ne anlam ifade etmektedir?" diye sordu