Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

KAYSERİ´NİN TARIM VE HAYVANCILIKTA 5 YILLIK HEDEFİ

KAYSERİ´NİN TARIM VE HAYVANCILIKTA 5 YILLIK HEDEFİ

Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, Kayseri İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Proje Birimi tarafından hazırlanan ve ORAN Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ?2023 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Hedefleri? projesinin kapanış programına katıldı.

 

Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, Kayseri İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Proje Birimi tarafından hazırlanan ve ORAN Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ?2023 Gıda, Tarım ve Hayvancılık Hedefleri? projesinin kapanış programına katıldı.

Kadir Has Kongre ve Kültür Merkezi Erciyes Salonu´nda düzenlenen programa Vali Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan, ORAN Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci, Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Abdülkadir Güneş ve çeşitli STK temsilcileri de katıldı.

Programda bir konuşma yapan Vali Kamçı, sanayi ve ticaret şehri olarak anılan Kayseri´nin, son yıllarda tarım ve hayvancılıkta da adından söz ettirmeye başladığını söyleyerek, projenin ilimize hayırlı olmasını temenni etti.

ORAN´ın destekleri ile önümüzdeki 5 yıllık süreçte tarıma dair ciddi atılımlar yapılacağına inandığını dile getiren Vali Kamçı, sözlerine şöyle devam etti:

 "İlimizde tarım arazilerine en çok ekimi yapılan ürünler buğday ve arpa iken üretim miktarında şeker pancarı ve mısır ilk sırayı almaktadır. Sebzecilikte kabak ve domates, meyvecilikte ise elma ve kayısı üretimi ilimizde mevcuttur. Ayrıca kabak üretimine bağlı olarak çerezlik kabak çekirdeği üretiminde yüzde 37´lik payla Türkiye´de ilk sırayı Kayseri almaktadır. Kayseri hayvancılık alanında da öncelikle et ve et mamulleri üretimi bakımından ülkemizde önemli bir yere sahip. Ayrıca yumurta üretimi de ilimizde yaygın olarak gerçekleştirilmektedir. 2016 verilerine göre alabalık üretiminde Kayseri ilk 5 sırada yer almıştır. Tarım ve hayvancılık tüm zamanlarda önemli olduğu gibi günümüzde de son derece önemlidir. Nüfusun artması, tarım arazilerinin ve temiz su kaynaklarının azalması, iklimde yaşanan değişiklikler ile birlikte açlık ve yoksulluk problemleri de artmaya devam edecek. Bu kapsamda güvenilir ve sağlıklı gıda üretimi daha fazla önem kazanmaktadır. Tarım alanında çok ciddi mesafeler kat eden ülkemizde geleceğimizin gıda açısından güvence altında olabilmesi ve kalkınma sürecinde önümüzdeki 5 yıllık süreci kapsayan hedeflerimiz ile destek olacağımıza inanıyorum.?

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik yaptığı konuşmada, Belediye olarak 2023 vizyonu çerçevesinde planlamaya önem verdiklerini ifade ederek, ?Başlar başlamaz dedik ki, ?Bu şehrin master planları olmalı.´ İmar, ulaşım master ve kentsel dönüşümle ilgili planlarımızı yaptık. Kentimizin kırsal alanda tarım ve hayvancılıkla geçinen hemşerilerimizin de nereye doğru gidecekleri konusunda elimizde derli toplu güzel bir planımız çıkmış oldu.? dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Özkan Kayacan ise proje hakkında genel bilgiler vererek, 5 yıllık hedeflenen bu projenin ilimize hayırlı olmasını temenni etti.

Program, projede emeği geçenlere plaket takdim edilmesinin ardından sona erdi.