Bugün, 17 Nisan 2024 Çarşamba

KAYSERİ`NİN YÖRESEL YEMEKLERİ YARIŞTI

KAYSERİ`NİN YÖRESEL YEMEKLERİ YARIŞTI

Kayseri Valiliği'nin kentin yemek kültürünü yaşatmak, kaybolmaya yüz tutmuş lezzetleri gün yüzüne çıkartmak ve geleneksel mutfak varlığını koruyarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla öncülük ettiği “Yöresel Yemek Yarışması”nda 110 yarışmacı hünerlerini

Kayseri Valiliği'nin kentin yemek kültürünü yaşatmak, kaybolmaya yüz tutmuş lezzetleri gün yüzüne çıkartmak ve geleneksel mutfak varlığını koruyarak gelecek nesillere aktarmak amacıyla öncülük ettiği “Yöresel Yemek Yarışması”nda 110 yarışmacı hünerlerini sergiledi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nde düzenlenen yarışma ana yemek, hamur işi ve tatlılar olmak üzere üç kategoride düzenlendi.

Aralarında Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz ve Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Kadim Bıyık'ın da bulunduğu Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi hocaları ve baş aşçılardan oluşan jürinin yaptığı değerlendirme sonucu dereceye girenler ödüller sahiplerini buldu. 

110 yarışmacının katıldığı yarışmada `Ana Yemekler` kategorisinde `Tepsi Mantısı` ile Halime Tokkaroğlu birinci, `Arabaşı` yemeği ile Meltem Çopur ikinci, `Pehli` yemeği ile de Burak Çetin üçüncü oldu. `Hamur işi` kategorisinde `Yağ Mantısı` ile Ayşe Alakuş birinci, `Tandır Böreği` ile İfakat İpekligil ikinci, `Tandır Böreği` ile Arzu Livçalkan üçüncü oldu. `Tatlı` kategorisinde ise `Sarığı Burma` ile Ayşe Zeynep Şahin birinci, `Pekmezde Kabak Tatlısı` ile Merzuka Türkoğlu ikinci, `Nevzine` ile Nevin Puma üçüncü oldu. 

Yöresel Yemek Yarışması kapsamında ilimize gelen misafirlere gala gecesi düzenlendi. Vali Orhan Düzgün'ün de katıldığı gala gecesinde Vali Yardımcıları Erdoğan Aygenç, Mehmet Emin Avcı ve Mehmet Aktaş, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Kurtuluş Karamustafa, Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz, İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş ve yarışmacılar ile çok sayıda davetli hazır bulundu. 

Galada konuşan Vali Düzgün, yemek kültürünün önemine değinerek, fast food tarzı yemeklerin çıkmasıyla yemek kültürünün giderek kaybolduğunu söyledi.

Vali Düzgün, Kayseri mutfağının Türkiye'nin mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: 

"Kayseri mutfağı Türkiye`de bilinen önemli mutfaklar arasında yer alıyor. Turizmde de yemenin, içmenin, mutfağın son derece önemi var. Çünkü bir ülkeye, bir şehre gittiğinizde o şehrin doğal güzelliklerini, kültürel mirasını, müzelerini, gezilebilecek olan yerleri gezdikten sonra en çok aranılan konu: “Nerede yemek yenilebilir? Buranın nesi meşhurdur?”. Ve insanların ayrıldıktan sonra akıllarında kalan gezip gördükleri yerler dışında oranın lezzetidir. Fast Food tarzı tüketim alışkanlığının gelişmesiyle de geleneksel yemek kültürümüzün giderek kaybolduğunu görüyoruz. Artık evlerde eskiden çok daha özenle yemek yapırlırken daha kolay yapılabilen bazı yemeklerle karın doyurulmaya çalışıldığını görüyoruz" dedi. 

Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz ise, Türkiye`nin mutfak kültürünün dışarıdan bakıldığı zaman döner ve kebap olarak görüldüğünü ancak Türk mutfağının unutulmaya yüz tutmuş daha bir çok lezzeti olduğunu ifade etti.  

Konuşmaların ardından Aşçılar Federasyonu Başkanı Zeki Açıköz Vali Düzgün'e aşçı kıyafeti giydirerek Kayseri yemek kültürün yaşatılmasında verdiği desteklerden dolayı teşekkür etti.