Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

KAYSERİ ŞEKER'DE 12 BÖLGEYİ KAPSAYAN ÇİFTÇİ EĞİTİM PROGRAMLARINA START VERİLDİ.

KAYSERİ ŞEKER

Çiftçilerinden yükselen ortak ses “Başkanım bizi bırakmayın”

Çiftçilerinden yükselen  ortak ses “Başkanım bizi bırakmayın”  

Kayseri Şeker Fabrikası 2015-2016   döneminde Şeker Pancarı ekimi yapacak olan çiftçilerle yapılan sözleşmelerin ardından şeker pancarının verimini artırmak, Hastalık ve zararlılara karşı duyarlılıkları artırmak  amacıyla Kayseri, Yozgat, Sivas, Kırşehir, Nevşehir  illerini kapsayan 12 bölgede çiftçi eğitimlerine Boğazlıyan'da başladı. 

KWS Tohum Firması Kayseri Bölge Müdürü  Ziraat Yüksek Mühendisi Adem Akça, ve  Hexaferm gübre  Firması Genel Müdür yardımcısı Mustafa Boğazkesen ve Ziraat Mühendisi Murat Öcal'ın  sunumları sonrası Çiftçilerden gelen sorular cevaplandırıldı. 

Boğazlıyan çiftçi eğitim seminerine Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi  Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi  Başkan Vekili Avni Hokkaömeroğlu, Üyeler  İlhan Argun, Harun Halıcı, Denetim Kurulu Üyesi Menderes Baran, Kooperatif Müdürü  İsmet Aksoy, Kayseri Şeker Fabrikası  Yönetim Başkan Vekili Atilla Yalçın , Üye Niğmetullah Sevim, Fabrika Genel Müdürü  Levent Benli, Genel Müdür Yardımcılarından Osman Canıtez, Bilal Karaköse, Bölge ve Ziraat Müdürleri, Boğazlıyan Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Demiroğlu, yanı sıra Boğazlıyan ve bölge çiftçilerinin yoğun ilgisi altında yapıldı.  

Boğazlıyan Çiftçi eğitim seminerinde konuşan Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi  Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay Başkan; Bu sene ki eğitimlerimizin konusu tohum ve organik gübre ile ilgili olacağını belirterek, Aziz çiftçi kardeşlerim; Kampanyayı bitirdik böylece yeni bir kampanyanın da yeni bir başlangıcını yapmış oluyoruz. İnşallah hayırlara vesile olur. Bu eğitimlerle çalışmalarla kampanya dönemimiz başladı. Geçen sene bazı sıkıntılar yaşadık hep beraber. Kışın yağışın olmaması arkasından sıcaklığın olmasının getirdiği bir takım olumsuzluklar, verime ve şeker oranına etki etti ve bunları beraber göğüslemeye çalıştık. Tabi problemlerin yanında şuna da şükrediyoruz  Türkiye `de en yüksek şeker oranı bizim bölgemizde gerçekleşti bu bizim açımızdan bir teselli oldu dedi. Başkan Akay ayrıca; Gübre sevkiyatının  başladığını, 2 Mart itibari ile motorin dağıtımına başlanılacağını ve  20 Şubat'ta ödenecek pancar bedellerini de 17/18 Şubat günlerinde ödeneceğinin müjdesini verdi. 

Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü  Levent Benli  yapmış olduğu konuşmasında; Amacımız işçiliği azaltıp sizin gelirinizi arttırmak. Bunu arttırırken de teknik olarak, ziraat olarak tarımsal olarak da size neler verebiliriz bunun gayreti içerisindeyiz. ALS diye yeni bir sistem var; dayanıklı bir tohum yabancı otu, pancar hariç bütün bitkiyi öldürüyor. 2017 yılında  bu tohumu sizin hizmetinize sunacağız. Bu tohumları getirdiğimizde 20 cm aralıklı ekmenizi isteyeceğiz. Dolayısı ile çapayı ortadan kaldıracağız. Hemen akabinde sıra arasını yapan çapa makinesini getireceğiz. Böylece işçilik masraflarınızı düşüreceğiz dedi. 

Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkan Vekili Atilla Yalçın: Bu seminerler bizim çiftçimiz için çok faydalı oluyor . Özellikle tohum ve gübre konusunda çok faydalı oluyor. İnşallah hayırlı uğurlu olur. 

Kayseri Şeker Fabrika Yönetim Kurulu Üyesi Niğmetullah Sevim: Çiftçiye büyük katkı sağladığını düşünüyorum. Bu sene inşallah hayırlı uğurlu olur. İnşallah çiftçi bunlardan sebeplenir kendilerini ve bizlerin gelişmesi açısından bu tür seminerler iyi oluyor. 

KWS Kayseri Bölge Müdürü Ziraat Yüksek Mühendisi Adem Akça; Şeker pancarından nasıl daha fazla kazanılır noktasında tarımla ilgili yapılan hataların giderilmesi adına çalışmalar yapmaktayız. Bu bölgede çiftçilerimizin tohum ya da gübre konusunda dünyadaki gelişmeleri takip ettiklerini görüyoruz. Çiftçiler her noktada bilgileniyor, bize sürekli sorular soruyor. Bu da Türk tarımında iyi bir noktaya geldiğimizi gösteriyor. 

Hexaferm Kayseri Satış Müdürü Ziraat Mühendisi Murat Öcal:Türk Çiftçisi tarlaya çok giriyor. Bir çok işlemi bir seferde yapmaya alışmalı. Tarlaya her giriş bir masraftır. Çiftçilerimiz sahte gübrelere dikkat etmeliler. Türk Çiftçisinin kurtuluşu Birlik ve beraberliktedir. Bu nedenle  Kooperatifleşmeye büyük verilirse yüksek verim ve yüksek kalite yakalanır. 

Hüseyin Demiroğlu Boğazlıyan Ziraat Odası Başkanı : Bu tip seminerler çiftçi açısından faydalı seminerlerdir daha sık aralıklarla yapılması gerekir. Çünkü çiftçimiz bir çok konuda bilinçsiz gerek gübre gerek tohum kullanımı , bunların fiyat durumu açısından . Bu gibi seminerlerin sayısının artarak  daha sık yapılıp çiftçiye bilgi verilmesi önemlidir. Gidişatı iyi buluyoruz. Seminerimiz de çiftçiye dağıtılacak gübre fiyatları açıklanacak  asıl önemli olan gübre fiyatları . Kayseri Şeker olarak çiftçiye bin ton gübre dağıtılıyor tarımsal giderlerin başında gübre fiyatları çok önemli . İnşallah Kayseri Şeker yönetimi uygun fiyat açıklar bizde memnun oluruz. 

Çiftçi görüşleri :Tek kar ettiğiniz ürün pancardır. Pancara biz Yeşil altın diyoruz. 

Abdülkadir Eryılmaz :Çiftçi bilgilendirme eğitimleri  güzel. Geleceğe yönelik değişik tohumlar gübreler  keşfetmemize vesile oluyor.15 senedir pancar ekimi yapmaktayım. 

Hasan Yüksek Ovakent  çiftçisiyim. 300 dönüm pancar ekiyorum .Altı sıralı makinem var pancarı kendim söküyorum  Mause ile yüklüyorum bir sıkıntı olmuyor.  

Yeşilhisar köyünden Emin Kılıç; 30 yıldır pancar çiftçisiyim. Çiftçi eğitim seminerleri sayesinde çiftçiler daha da bilinçlendi. Boğazlıyan`da ve Yeşilhisar köyünde pancar deyince ne akla gelir kaynağımız ve Yeşil altın diye tabir ettiğimiz Pancar geliyor. 

Mustafa Çalışkan Yoğunhisar Köyü: 1956 dan beri çiftçilik yapıyoruz. Yoğun Hisar'da birinci sırada geçim kaynağımız şeker pancarıdır. Eğitimlerin, tohum, gübre, çapalama gibi konularda çok faydasını görüyoruz. Gübrelemede şeker pancarı için uygun gübrenin verilmesi, pancar tohumlarının daha kaliteli olması , çiftçilerin bilgilendirilmesi , ekipmanların değişmesi bunların hepsi bizim için bir avantaj olup üretime katkı sağlamaktadır.  

Güveçli Köyünden Savaş Aykur; 15 yıldır pancar ekicisiyim. Toprağımıza sahip çıkmamız için toprakta ki hastalıklara karşı da önlemimizi almaz lazım.  

Abdullah Eroğlu : Çatalköy çiftçisiyim grup başkanıyım .Fabrikanın gidişatından memnunum sonuna kadar başkanımızın arkasındayız. Yapılan faaliyetler çok güzel. Her şeyden önce fabrikanın itibarı arttı, kredimiz yükseldi. Daha önce nakliyeciye bile borcumuzu ödeyemez haldeydik. Çok şükür şimdi bu tür sıkıntılar ortadan kalktı. O günler Başkanın sayesinde aşıldı çok teşekkür ediyorum.  

Cemal Yalçın: Pancar üreticisiyim . Çok şükür gidişattan memnunuz. Böyle bir seminer eğitim düzenlediğiniz için de teşekkür ederim. 

Mehmet Avcı : Yönetimden Çok memnunuz paralarımız zamanında yatıyor . Çiftçi borcuna gün verebiliyor. Seminerlerin bize çok faydası oluyor. Ne ektiğimiz biliyoruz hangi gübreyi kullandığımızı biliyoruz. Tarımsal faaliyetlerin nereye gittiğini hangi makinelerin çıktığını hepsi hakkında bilgi alıyoruz ve bizi çok memnun ediyor bunlar daha da yaygınlaşması lazım. 

Kadir Demiroğlu: Fabrikadan çok memnunum bana göre çok şey değişti. Çiftçi parasını peşin alıyor zamanında yatıyor , avanslar yükseldi. Başkanımız iyi yönetiyor.  

Levent Çiftçi : Seminerlerin faydalı olduğuna inanıyorum yararlarını görüyoruz. gidişattan çok memnunum tabi. Çok şey değişti çiftçi her zaman alacağını zamanın da aldı gübresini tohumunu mazotunu bütün yardımları yeterince görüyoruz. Geleceğe güvenle bakıyorum. Çok teşekkür ediyorum. 

Hasan Bülent Ünal : Her seminer her dönem bize bir şeyler katıyor . Anadan babadan görme usullerle değil teknolojiyi yakalamamız gerekiyor. Yeni tohum ve gübrelerle tanışmamız  verim ve  kalitemizi arttırıyor bu yönde seminerin çok faydasını görüyoruz. Kesinlikle gidişattan çok memnunum. En azından pancar  paramızı almaktan tereddüt ettiğimiz zamanlar vardı ama şimdi zamanında alıyoruz. Kısmet olursa ilerleyen yıllarda, şeker pancarımızı ürettikten sonra peşin alacağız gibi bir durum var bu da her anlamda çiftçiyi rahatlatacak diye düşünüyoruz.