Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

KAZI BAŞKANI BAŞOĞLU’NDAN BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ’A ZİYARET

KAZI BAŞKANI BAŞOĞLU’NDAN BAŞKAN BÜYÜKKILIÇ’A ZİYARET

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, Yamula Barajı kıyısında 4 yıldır yapılan kazı çalışmalarıyla ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’ı ziyaret etti..

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, Yamula Barajı kıyısında 4 yıldır yapılan kazı çalışmalarıyla ilgili Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’ı ziyaret etti. Başoğlu, "Yakında Kayseri’nin adını da, Yamula’yı da dünya literatürüne yerleştirmiş olacağız. Bir anlamda Kayseri paleontolojide bir lider olacak" dedi.
Kayseri'de çoban Murat Adıyaman, 2017 Eylül ayında Taşhan Mahallesi'ndeki Yamula Barajı kıyısında keçi otlatırken kemik parçası buldu. Alınan numuneler üzerinde yapılan incelemede, kemik parçalarının 6 ile 7,5 milyon yıl öncesine ait olduğu tahmin edildi. Bunun üzerine 2018 yılında, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın desteği ile kazı çalışması başlatıldı. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu'nun öncülüğünde başlatılan çalışma kapsamında ilk olarak fil, üç toynaklı at, bovidae ve gergedana ait 7.5 milyon yıllık fosiller bulundu. Bölgede 4 yıldır devam eden kazı çalışmalarında çok sayıda fosiller bulundu. Alçı ceket yöntemi ile çıkarılan fosiller, Bilim Merkezi'ne götürülüp, burada güçlendirilerek oluşturulan özel alanda sergileniyor.

Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Okşan Başoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’ı ziyaret etti. Yapılan çalışmalara değinen Başoğlu, "Finlandiyalı arkadaşımız Doç. Dr. Juha Saarinen, büyük, tüm olan kafatasımız için 2 gün tam çalıştı ve ‘Yurt dışında gayet saygın bir dergide yayımlanacak. Çünkü çok önemli bir fosil’ dedi. Burası referans noktası olacak. Yakında Kayseri’nin adını da, Yamula’yı da dünya literatürüne yerleştirmiş olacağız. O açıdan da bizim için çok önemli bir gelişme. Bir anlamda Kayseri paleontolojide bir lider olacak, merkez olacak. El birliği ile çok hızlı bir şekilde çalışmalar gidiyor. Sayın Başkanımıza bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Minnettarlığımı ifade etmek istiyorum. Gerçekten bize çok büyük destekleri var" diye konuştu.
Ziyaret nedeniyle teşekkür eden Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç ise, "Daha önce kamuoyuyla paylaştığımız fosillerle ilgili yapılan çalışmalar zaten uluslararası boyutta gündeme taşınmıştı. Şimdi de yine bilim insanları tarafından Okşan Hanım ve ekibi ile birlikte uluslararası boyuta taşıma yönünde yeni çalışmalara imza atılıyor. İnşallah biz yaptıracağımız müze ile hem müze sayısını artıracağız hem de fosillerle ilgili Paleontoloji Müzemizi de böylece şehrimize kazandırmış olacağız. Bu alanda şehir olarak bir bakıma uğrak yeri olacağız, bilimin merkezi olacağız. Şehrimizin olumlu olarak anılmasına da vesile olacak. Nisan ayı itibarıyla da müzemizin ihalesi yapılacak. Böylece hem mevcut müzemiz korunmuş olacak, hem de Kayseri’mize yakışır müze tekrar şehre kazandırılmış olacak”" ifadelerini kullandı.