Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

KOCASİNAN BELEDİYE BAŞKANI ÇELİK, ‘'KENTSEL DÖNÜŞÜM, RANTSAL DÖNÜŞÜM OLMAYACAK''

KOCASİNAN BELEDİYE BAŞKANI ÇELİK, ‘

KOCASİNAN Belediye Başkanı Mustafa Çelik, kentsel dönüşümde amaçlarının; problemleri çözülmüş, insanca yaşanabilir yeni mekanlar oluşturmak, kentsel dönüşümü de ranta dönüştürmemek olduğunu söyledi.

 KOCASİNAN Belediye Başkanı Mustafa Çelik, kentsel dönüşümde amaçlarının; problemleri çözülmüş, insanca yaşanabilir yeni mekanlar oluşturmak, kentsel dönüşümü de ranta dönüştürmemek olduğunu söyledi.

Peyzaj Mimarları Odası 20. Yıl Etkinlikleri kapsamında Kocasinan Belediyesi ve TMMOB Peyzaj Mimarları Odası Kayseri İl Temsilciliğiyle ortaklaşa yürütülen "Kentlerin Dönüştüğü Ortamda Peyzaj Mimarlığının Rolü`` konulu Panel ve Proje Sergisi Kocasinan Belediyesi Meclis Salonu`nda gerçekleştirildi. Başkan Mustafa Çelik ve davetliler ilk olarak sergi salonundaki Proje Sergisini inceledi. Ardından Meclis Salonu`nda gerçekleştirilen panele geçildi. Toplantının açılış konuşmasını yapan Peyzaj Mimarları İl Temsilcisi Başak Güleser, "Başkan Mustafa Çelik`e peyzaj mimarlarına gösterdiği ilgi ve göreve geldiği günden bugüne yaptığı çalışmaların ağırlıklı olarak peyzaj mimarlığı alanında olması nedeniyle teşekkür etti.

Kentsel dönüşümün aslında kötü bir şey olmadığını vurgulayan Peyzaj Mimarları Odası Genel Başkanı Dr. Ayşegül İbici Oruçkaptan ise "Kentlerde daha iyileştirme olması gerekirken nedense Türkiye`de kentlerin daha çok yapısallaşmaya dönüşmesi bizde çok endişe uyandırmaktadır. O nedenle kentsel dönüşüm içerisinde peyzaj mimarlarının rolü çok önemlidir. Bu gün sayın başkanımızı ziyaretimizde gördüğümüz kadarıyla burada farklı bir şeyler yapılıyor. Açık ve yeşil alanlara önem veriliyor. Aslında kentsel dönüşüm uygulamalarında bu tür örnekleri çok da göremiyoruz. Bu nedenle de sayın başkana teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

Panelin ev sahipliğini yapan Başkan Mustafa Çelik, kentsel dönüşümün kamuoyunda yanlış anlaşıldığına dikkat çekerek, "Kentsel dönüşüm denilince tüm kamuoyunda şöyle bir yanlış algı var. Birileri gelecek eski, yıpranmış, depreme dayanıksız evimi alacak yerine daha büyük, daha lüks bir konut verecek. Böyle bir şey yok. Kentsel dönüşümün asıl amacı; ada, parsel bazında dönüşüm yapmak yerine olaya bütüncül açıdan bakarak, problemleri tamamıyla çözülmüş, ekonomik, çevre ve sosyal açıdan da değerleri olan insanca yaşanabilir yeni yerleşim mekanları oluşturmaktır. Göreve geldiğimizden bu tarafa kentsel dönüşüme bakış açımız bu oldu. Bunun için öncelikle kentsel dönüşümün bir master planını yapalım istedik. Tabi bunun için ilçemizi tanımamız gerekiyordu" dedi.

Kocasinan`ın 156 bin hektar yüzölçümü, 400 bin kişiye yaklaşan nüfusu, 55 merkez 61 de kırsal mahallesiyle nüfus bakımından Kayseri`nin ikinci büyük ilçesi olduğunu hatırlatan Çelik, "Göreve geldiğimizde olaya yukarıdan bakalım istedik. Tabiri caiz ise önce havalandık. Helikopter aracılığıyla kentin tamamını havadan gözlemledik. Bunu göreve geldiğimizden beri yaptığımız en önemli iş olarak görüyoruz. Merkez mahallelerimizdeki 4 bin 800 hektarlık alanın yaklaşık üçte biri dönüşüme ihtiyacı olan yerlerdir. Bu çalışmayla plan yapalım ve kentsel dönüşüm yapılacak yerleri öncelikli olarak belirleyelim dedik. Dönüşüm yaparken kentsel dönüşümün rantsal dönüşüme çevrilmesine asla izin vermeyeceğiz. Kentsel dönüşüm yapılacak bölgede eğer bir değer oluşacaksa önceliğimiz bunu o bölgede kullanmak olacaktır" şeklinde konuştu.

Sosyal donatılar, yeşil alanlar ve ulaşım gibi genel planlama konularında kesinlikle taviz vermeyeceklerini de vurgulayan Çelik, ``Biz, yeşil alanı bol, sosyal donatıları fazla, dikey değil yatay gelişen bir şehir istiyoruz. Çalışmalarımıza bu yönde devam ediyoruz. İnşallah meclisteki peyzaj mimarı, mühendis ve mimar arkadaşlarımız da tecrübeleriyle bu projelere katkı verecek. Çalışmalarımızı bu yönde sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Peyzaj Mimarları Odası Genel Başkanı Dr. Ayşegül İbici Oruçkaptan ve Peyzaj Mimarları İl Temsilcisi Başak Güleser panele katkılarından dolayı Başkan Mustafa Çelik`e teşekkür plaketi takdim etti.

Paneli Kocasinan Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Everekli yönetirken, panelistlerden Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Veli Böke, kentsel dönüşümün hukuk olmadan gidilemeyecek karmaşık, kıvrımlı yollarda geçen bir yolculuk olduğunu kaydetti. Bilkent Üniversitesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Öğretim Üyesi Dr. Oktan Nalbantoğlu yaşayan organizmalar olan kentlerin son 50 yılda aynı kalıpla yapıldığı için birbirine çok benzediğini, yenilenme vakti gelen kentlerde; mahalle kültürünü, yöresel özelliklerini, estetiğini ve doğayla uyumunu yok etmeden dönüşüm yapılması gerektiğini belirtti. Amasya Üniversitesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölüm Başkanı Yard. Doç. Dr. Mustafa Ergen de kentsel dönüşümdeki yurtdışı örneklerini anlattı. Son panelist Dr. Murat Memlük ise kentsel dönüşümde mimar, mühendis, finans uzmanı, hukukçu ve sosyolog gibi konusunda uzman kişilerin uyum içinde çalışması gerektiğini vurguladı.