Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

KOCASİNAN'DA MUHTARLARA KENTSEL DÖNÜŞÜM ANLATILDI

KOCASİNAN

KOCASİNAN Belediye Başkanı Mustafa Çelik, mahalle muhtarlarına kentsel dönüşümü anlatarak süreçle ilgili bilgiler verdi.

 

 KOCASİNAN Belediye Başkanı Mustafa Çelik, mahalle muhtarlarına kentsel dönüşümü anlatarak süreçle ilgili bilgiler verdi.

Kuşçu Marina Restaurant`ta düzenlenen toplantıda Kocasinan mahalle muhtarlarıyla bir araya gelen Başkan Mustafa Çelik, "Bir mahallemize Semt Konağı yapıyorsak, diğerine Kadın Gelişim Merkezi, bir diğerine Kapalı Semt Pazarı yaparak hizmetlerimiz ilçe geneline yayılsın istiyoruz" dedi. Kentsel Dönüşüm konusunun altını çizmek istediğini belirten Başkan Çelik, "Hemşerilerimizde şöyle bir algı var, `kentsel dönüşüm gelecek, eski evimizi alacak, yerine bire iki, üç ev verecek kurtulacağız`. Böyle bir şey yok. Kentsel dönüşümün gayesi; yaşanamaz haldeki, eski, yıkık, depreme dayanıksız, plansız, kaçak yapı ve gecekondu gibi yaşam imkanı zor konutların yerine sağlam ve yaşanabilir konutların yapılmasıdır. Mevcut imar yasalarıyla müteahhitlerin giremediği yerler var. Burada yasa biraz bizim önümüzü açıyor. Kamu olarak biz taşın altına elimizi koymazsak bu işin yürümeyeceğini de gördük. Diyelim ki bir bölgede plan değişikliği gerekiyor, en iyimser hızda bir yıldan fazla sürüyor. Bir işe başlanmasıyla bitirilmesi en az iki yıl sürüyor" şeklinde bilgiler verdi.

Çelik, kentsel dönüşümle ilgili Kocasinan`ın dönüşüm master planını hazırladıklarını belirterek, ``Hemen acil olarak dönüşüm yapılması gereken yerleri belirledik. 10 mahalle tespit ettik. Bir takvim dahilinde bu bölgelere başladık. Bu arada bir de müjde verdik. Türkiye Cumhuriyeti`nde, göreve geldikten 6 ay gibi kısa bir sürede bakanlıktan imza çıkartabilmiş bir başka yer de yoktur. Bekir Yıldız Başkanımızın zamanında başlamış Ahi Evran Mahallemizdeki uygulamayı Bakanlar Kurulu ve Başbakanımızın onaylamasıyla önemli bir eşiği atlamış olacağız. Planlamalarımızı en iyi şekilde yaptık. Emin adımlarla yürüyoruz. Baharla birlikte en az 6-7 yere levhamızı dikeceğiz, çalışmalara başlayacağız. Belediye olarak müteahhitlerin girmediği yerlere de biz gireceğiz. Kâr amaçlı bir kurum olmadığımız için arsa sahipleriyle görüşeceğiz. Sonrasında ilgilenen müteahhitlere çok iyi fiyatlara ihale edip yaptıracağız" ifadelerini kullandı.

Seçim Beyannamesinde vaat ettikleri projelerin bazılarını kendi ekibiyle yaptıklarını kaydeden Başkan Çelik, "Bir kısmını dışarıdan hizmet alarak, bir kısmını da mimari proje yarışmaları düzenleyerek tamamladık. Hamdolsun projelerimizin bir çoğunu başlattık. İçinde tamamladıklarımız var, planladıklarımız ve önümüzdeki seneye kalanlar var. Vaat ettiklerimizden uzun vadeli olanlar haricinde hepsine başlamış olduk. Kısa zamanda yapmamız gerektiğine inandığımız işleri ziyadesiyle yaptığımız kanaatindeyim. Tüm bu hizmetler yeter mi, yetmez. Ama bu işleri yaparken işlerin planlı programlı gitmesi gerekli. Projelendirme safhasında belki zaman geçiyor, ama uygulama safhasında önceden harcadığınız zaman ve parayı misliyle geri alabiliyorsunuz. Sizlerden gelecek talepler ve yönlendirmeler çalışmalarımıza hız katacak" diye konuştu.

Muhtarlar Toplantısını hizmet ve yatırımlar için fikir alışverişi sağlamak amacıyla yaptıklarını vurgulayan Çelik, "Mahallelerinizde kalıcı olacak yollar, parklar ve sağlıkla ilgili yapılması gerekenleri tespit edip bize bildirin. Milli Eğitim, Sağlık, Diyanet, Doğalgaz, Elektrik Şirketi ve KASKİ gibi kurumların yapması gereken işleri de bize bildirirseniz birlikte takip edelim. Ama öncelikli olarak yasaların bize verdiği yetki ve görev içindeki işleri bize bildirmenizi istiyoruz. Talepleri bildirirken yapılacak işle ilgili imar ve mülkiyet sorununa dikkat edin. O işin yapılıp yapılamayacağını sorgulayın. Mahalleye park isterken imar, mülkiyet sorunu olan bir yeri talep etmeyin. Vatandaşın talebini alın ve getirin, ancak yapılamayacak işler konusunda da dikkatli olun. Ayağı yere basan, uygulanabilir proje bazlı talepler bekliyoruz" dedi.