Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

KÜLTEPE TABLETLERİ EKONOMİ BAKANLIĞI TARAFINDAN DÜNYAYA TANITILACAK

KÜLTEPE TABLETLERİ EKONOMİ BAKANLIĞI TARAFINDAN DÜNYAYA TANITILACAK

Ekonomi Bakanı Sayın Mustafa Elitaş´ın Kayseri Valiliğince yaptırılan ve Vali Orhan Düzgün tarafından kendisine takdim edilen Kültepe tabletlerinin replikasının yabancı konuklara hediye edileceğini açıklaması ile Kayseri´de ticaretin köklerinin binlerce y

Ekonomi Bakanı Sayın Mustafa Elitaş´ın Kayseri Valiliğince yaptırılan ve Vali Orhan Düzgün tarafından kendisine takdim edilen Kültepe tabletlerinin replikasının yabancı konuklara hediye edileceğini açıklaması ile Kayseri´de ticaretin köklerinin binlerce yıl öncesine dayandığını dünya öğrenmiş olacak. UNESCO tarafından 2015 yılında Dünya Belleği listesine de alınan Kültepe tabletlerinin tanınmasının, Kayseri´de kültür turizminin gelişmesine katkı sağlayacağını ifade eden Vali Düzgün tabletlerin sergilendiği Arkeoloji müzesi ile Kültepe Örenyeri´ne olan ilgiyi artıracağını söyledi.

Vali Orhan Düzgün kendisinin isteği üzerine orijinal dili olan Asurca olan Kültepe tabletlerinin üzerindeki metinlerin Kültepe Kaniş Karum´da halen kazı çalışmalarını yürüten Prof.Dr.Fikri Kulakoğlu tarafından Türkçe ve İngilizceye tercümelerinin yapıldığını ifade ederek, kendisine teşekkür etti.  Asur Ticaret Kolonileri´ne ait ?Bir şirketin sermayesinin oluşturulması ve ortakların Anlaşması?nı anlatan tabletin replikası Türkiye´yi ziyarete gelen konuk bakanlar ile yurtdışı ziyaretlerinde özellikle ekonomiden sorumlu bakan ve üst düzey devlet yetkililerine hediye edeceğini ifade eden Ekonomi Bakanı Sayın Mustafa Elitaş, Kayseri Mobilya Fuarı´nın açılışında yaptığı konuşmada, Asur Ticaret kolonisi Kaniş-Karum´dan çıkarılan, kil tablet üzerine çivi yazısı ile yazılmış ticari anlaşmanın kopyasını göstererek, bu tabletlerin Kayseri´de ticaretin 4 bin yıl önce hangi noktada olduğunu ve bu coğrafyada yaşayan insanların hangi kültürle yetiştiğinin en önemli göstergelerinden birisi olduğunu belirtti.

Bakan Sayın Elitaş, örnek tabletin üzerindeki yazılı metin hakkında da bilgiler vererek, şunları söyledi:

"Şirket ortakları yaptıkları anlaşmayla, elde edilecek karın üçte birinin yine şirket sermayesine katılmasını istemişler. Binlerce yıl önce bu bölgedeki ticari hayatın ve kültürün nasıl olduğunu gösteren bu önemli belgeyi, ülkemize gelen ticari heyetlere ve konuklara göstererek, bizi daha iyi anlamalarını isteyeceğiz. Sayın Valime ben teşekkür ediyorum. Türkiye´deki ve Kayseri´deki ticareti ve içinde bulunduğumuz medeniyetin hangi noktalara geldiğini ve bundan sonra bizim bu medeniyetin temsilcileri olarak hangi noktalara götürmemiz gerektiğini gösteren bu tabletleri büyük bir heyecan verecek unsur olarak ifade etmek istiyorum.?
 
Vali Orhan Düzgün de konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Kayseri´nin ticari tarihinin en önemli izlerinden olan ve Kültepe´de yapılan arkeolojik kazılarda gün yüzüne çıkarılan tabletlerin Kayseri ve tarihinin tanıtımı noktasında çok önemli olduğunu belirterek, tabletlerin Kayseri´ye gelen yabancı konuklar ile yurtdışı seyahatlerinde hediye edilerek tanıtımının yapılması amacıyla bire bir kopyasının çıkarıldığını söyledi.
 
Tabletlerin UNESCO tarafından 2015 yılında Dünya Belleği Listesi´ne alındığını hatırlatan Vali Düzgün, böylesine önemli bir hazinenin dünya ile paylaşılması ve tanıtılması noktasında Ekonomi Bakanımız Sayın Mustafa Elitaş´ın göstermiş olduğu ilginin memnuniyet verici olduğunu ifade ederek, Bakan Sayın Elitaş´a teşekkür etti.
 
-TABLETDEKİ METİN

Kültepe Kaniş Karumu´ndan çıkarılan ve orijinali Kayseri Arkeoloji Müzesi´nde sergilenen ?Bir şirketin sermayesinin oluşturulması ve ortakların anlaşması?nın konu edildiği M.Ö 1950-1835 yıllarına ait tabletin Asurca´dan Türkçe´ye çevrilmiş metni şu şekilde:
 
?Toplam 28 ½ mana altın tutarındaki (6; 1 ½ mana İrisum´dan, 2 mana İdi-Assur´dan,2 ½  mana Akahum´dan, 2 mana İkuppi-İstar´den, 2 mana İli-dan´dan 1 ½ mana Assur-malik´den, 1 ½ mana Assur-idi´den, 1 ½ mana Akuzanum´dan, 1 ½ mana Tamkarum´dan 1 mana Abu-sallim´den, 1 mana Hina´dan, 4 mana Amur-İstar´dan)  şirket sermayesini, Amur-İstar, Susa´nın limumluğundan itibaren 12 sene işletecek. Kârın 1/3´ü alıkonacak, 1/3´ünü paylaşacaklar.
 
Günü dolmadan gümüşü alanlar 1 mana altın yerine 4 mana gümüş alacaklar. Kârın tamamını alamayacaklar.

Şahitler: Nutur İli-turam´un, Salma-Assur´un ?Tappa, Lagepum, İkuppia, Puzur-İstar ve Assur-Bel- Awatim´in huzurunda.?