Bugün, 16 Nisan 2024 Salı

MAĞARALAR ŞİFA VE GÜZELLİK DAĞITACAK

MAĞARALAR ŞİFA VE GÜZELLİK DAĞITACAK

Peribacalari´nın bulunduğu Kapadokya´da, şimdi de Türkiye´nin ilk kayadan oyma yeraltı çamur banyosu merkezi olarak şifa ve güzellik dağıtılacak.

Peribacalari´nın bulunduğu Kapadokya´da, şimdi de Türkiye´nin ilk kayadan oyma yeraltı çamur banyosu merkezi olarak şifa ve güzellik dağıtılacak.

Türkiye´nin ilk mağara çamur banyosu, geçmişte limon deposu olarak kullanılan mağaraların düzenlenmesiyle Ürgüp İlçesi´nin Ortahisar Beldesi´nde yapılmaya başlandıb Uzmanlar nezaretinde konuklarını ağırlayacak yeraltı çamur banyosu merkezi, çamur, mineral depo su ve doktor balıklar birleşti. Yeraltı çamur banyosu merkezi Katpatuka´nın kurucuları Taner Özkaradeniz ve Burak Yüksel, kurdukları tesisin Kapadokya´nın turizm çeşitliliğinde önemli bir yer edineceğini söyledi. Önceleri limon deposu olarak kullanılan 3 mağarayı alarak yaptıkları düzenlemeler sonrasında buradan dünyaya güzellik ve şifa dağıtacaklarını belirten Özkaradeniz, sağlık turizmi adına bölgede bir ilki gerçekleştirmekten mutluluk duyduğunu söyledi. 2 bin metrekarelik tesiste çamur havuzunun yanı sıra sıcak su havuzu, doktor balıklar, alışveriş ve cafe alanları da bulunuyor.

Hasan ve Erciyes dağlarının 60 milyon yıl önce püskürttüğü lavların etkisi olarak yumuşak bir dokuya sahip bölgede önemli bir yer tutan kayadan oyma mağaralar, genelde müze ve depo olarak kullanılıyor. Turizmci Taner Özkaradeniz ve inşaatçı Burak Yüksel ise Ortahisar Beldes´inde limon deposu olarak kullanılan kayadan oyma mağarayı, Sağlık Bakanlığı´nın onayı ile çamur banyosuna dönüştürdü. İşletme sahiplerinden Taner Özkaradeniz; Kapadokya Bölgesi´nde sıcak hava balonu, "Türk Gecesi´, semah gösterileri ve safari turları gibi çamur banyosunu da farklı bir alternatif olarak oluşturmak istediklerini söyledi. Kapadokya´ya kurdukları tesis öncesinde Muğla´nın Dalyan Beldesi ve Antalya´daki tesislerinde yıllardan bu yana çamur banyosu hizmeti verdiklerini anlatan Özkaradeniz, şöyle dedi:

"3-4 yıl öncesinde Türkiye´de yapılabilecek yerler araştırması sonucunda Kapadokya yöresinin uzun yıllardır ciddi oranda yabancı misafir ağırlamasını gözönüne alarak burada yapmaya karar verdik. Bölgenin mağara ve peribacaları çok ünlü. Araştırmamız sonucunda Ortahisar Bölgesi´nde limon depoları olarak kullanılan bu mağaralarda yapmayı uygun bulduk. Ortağımın inşaatçı, eşinin mimar oluşu, benim turizmci olmamız bu tesisin oluşumunda önemli etkenler oldu."

Havuzlarında bulunan çamurun Türkiye´de inorganik olarak Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ilk ürün olduğunu belirten Özkaradeniz, bunun Sağlık Bakanlığı tarafından alanında ruhsatlandırılan ilk ürün olduğunu söyledi. Özkaradeniz şöyle dedi:

"Taşınabilir özelliği bulunuyor. Yurt dışında da dünya ecza kodu olan, bio sertifikalı bir üründür. Türkiye´de Çapa Tıp Fakültesi gibi önemli hastanelerde bu çamur romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılıyor. Romatizmal hastalıkların yanı sıra ciltteki egzama, sivilce, varis, selülit gibi kadın kozmetiğinde de kullanılıyor. Bu nedenle yılda 1-1,5 milyon turist çamur banyolarını ziyaret eder. Burada ise ilk yıl 200 bin civarında bir misafir ağırlamayı hedefliyoruz. Yerli-yabancı diye ayrım yapmıyoruz. Dalyan ve Antalya´da ağırlıklı olarak Rus ve Avrupalı turistler geliyor. Burada ise turist yapısı değişik. Uzakdoğu ağırlıklı gruplar var. Bunların da kozmetiğe meraklı olduğunu biliyoruz. Tesisimize geleceklerini planlıyoruz."