Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

MAUSLAR SAYESİNDE YILDA 150 DEKAR ARAZİ TARIMA YENİDEN KAZANDIRILIYOR

MAUSLAR SAYESİNDE  YILDA 150 DEKAR ARAZİ TARIMA YENİDEN KAZANDIRILIYOR

Kayseri Şeker´de Erozyonu önleme çalışmaları kapsamında rüzgar erozyonu ve verimli toprakların pancar ile birlikte fabrikaya taşınması engellenerek mauslarla yükleme yapılmak suretiyle sayesinde yılda 150 dekar arazinin tarıma yeniden kazandırıldığı be

 

Kayseri Şeker´de Erozyonu önleme çalışmaları kapsamında  rüzgar erozyonu ve verimli toprakların pancar ile birlikte fabrikaya taşınması engellenerek mauslarla yükleme yapılmak suretiyle  sayesinde  yılda 150 dekar arazinin tarıma yeniden kazandırıldığı belirtildi.
14-20 Kasım Erozyonla Mücadele Haftasında  dolayısı ile yapılan açıklamada; Son beş yılda Kayseri Şeker´in maus makinalarıyla pancar yüklemeye başlaması sonucunda yılda  150 dekar arazi tarıma yeniden kazandırıldığı ve  bu çalışma kapsamında 2012 yılında 3 maus ile başlanan çalışmanın 2016 yılında 21 mausa kadar yükseldiği belirtildi.
2012 yılında fabrikaya teslim edilen pancarda fire ortalaması 9,4 iken 2016 yılında maus uygulamasının yaygınlaşması sonucunda fire oranının 8 lere kadar düşmesi sağlandı.%2.5 lik fire oranı  2.850.000 ton fireli pancarda 71.820 ton toprak demektir. Bu kadar verimli toprağın fabrika merkezine gelmesinin engellendiği, 71,820 ton toprağın 30 cm kalınlığında serildiğinde ise yaklaşık 150 bin m2 alanı kapladığı, bunun da  her yıl 150 dekar arazinin tarıma yeniden kazandırılması demek olduğuna dikkat çekildi.
Verimli toprakların taşıma yolu ile oluşturduğu erozyonunun önlenmesi amacıyla  Kayseri Şeker,  Maus uygulama alanını daha da genişleterek  birkaç yıl içerisinde pancar ekim bölgelerinin tamamında pancar nakil işlemlerinin maus ile yapılmasını hedefliyor.
Ayrıca; Kayseri Şeker tarafından Tarım arazilerinde  Erozyon felaketinin doğuracağı sonuçlar, alınacak önlemler konusunda çiftçiyi bilgilendirmek ve örnek uygulamaları yapmak için çölleşmeyle mücadelede başlatılarak, Erciyes Üniversitesi  Tarımsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi ve Gıda Tarım Kayseri İl Müdürlüğünün de katkılarıyla İncesu Yavaş Mevkiinde 2.500 dekar arazinin ıslah çalışması ile bölgedeki kum tipisi  ve toprak erozyonunu önlemeye çalışıldığı belirtildi.
Şehit kanları ile alınan topraklarımızın korunması ve şehitlerimize olan bir saygı unsuru olduğunun bilinciyle hareket eden Kayseri Şeker yöneticileri  tarafından toprak erozyonunun önlenmesi  konusunda  toplumda oluşan duyarlılığın artmasına vesile olması temenni edildi.
Yapılan bilimsel araştırmalarda, dünyada kullanılabilir arazilerin %33´ü toprak bozulumuna uğramış durumda olduğu, Türkiye´de ise toprak bozulum tiplerinden sadece erozyon dikkate alındığında bile topraklarımızın %86´sında erozyon meydana geldiği görülüyor. Toprak bozulumu su kıtlığı, gıda güvensizliği, iklim değişikliğinde hızlanma, yoksulluk, göç, toprak ve toprağa bağlı diğer ekosistem hizmetlerinde azalma gibi sonuçlara yol açıyor. Bu vesile ile Toprak bozulumu, toprağın sağlığında meydana gelen bozulmalar ve sonrasında toprağın sunduğu hizmetlerinazalması olarak nitelendiriliyor.