Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

MEZARLAR ,ÇIRAK BULAMIYOR

MEZARLAR ,ÇIRAK BULAMIYOR

Kayseri´de ekmeğini mezar yaparak kazanan 51 yaşındaki 30 yıllık taş ustası Fatih Özdoğan, her insanın öldükten sonra anılarının yaşamasını ve mezarında dua edilmesini isteğini belirterek, "Kimi hayattayken, kimisi öldükten sonra mezar taşını yaptırır.

Kayseri´de ekmeğini mezar yaparak kazanan 51 yaşındaki 30 yıllık taş ustası Fatih Özdoğan, her insanın öldükten sonra anılarının yaşamasını ve mezarında dua edilmesini isteğini belirterek, "Kimi hayattayken, kimisi öldükten sonra mezar taşını yaptırır. Bizler de bu ihtiyacı karşılıyoruz. 30 yıldır kimse çocuğunun elinden tutup bize getirerek, ´Usta sen bunu çırak, usta yap´ demedi. Maalesef diğer el sanatlarında olduğu gibi bizim el sanatı da bitmek üzere" dedi.
Kentin en eski mezarlığı olan Asri mezarlık yanındaki atölyesinde çalışmalarını sürdüren taş ustası Özdoğan, istenilen ölçülerde mezar hazırladığını, kimilerinin mezar taşlarına ilginç yazılar yazdırdığını, kimilerinin ise fotoğraflı mezar talebinde bulunduğunu söyledi. Mezar yapımcılığının da tamamen fabrikasyona döndüğünü ifade eden taş ustası, şöyle dedi:
"Ehil bir ustaya günlük 100 TL ücret veririm. Toplamda 3 bin-3 bin 500 TL´ye usta da bulamıyoruz maalesef. Piyasaya çıkın, inşaat mühendisini 2 bin liraya buluyorsunuz ama mezar yapacak taş ustası ve kalfa yok. Üniversitelerde mühendis yetişiyor ama bu işlerin ara elemanı yetişmiyor. Yakın bir gelecekte mezar yapımı, tamamen büyük sermayeli insanların yapacağı işler olacak. Fabrikalar ve CNS tezgahları yapacak."