Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

MHP`Lİ HALAÇOĞLU: MİLLETVEKİLİ SAYISINDA ADALETSİZLİK VAR

MHP`Lİ HALAÇOĞLU: MİLLETVEKİLİ SAYISINDA ADALETSİZLİK VAR

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, TBMM Başkanlığı`na, Milletvekili Seçimi Kanunu`nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi verdi. İllere dağıtılan milletvekili sayılarında adaletsizliğin olduğunu savunan Halaçoğlu, "Milletvekilini seçen ile m

 

 MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, TBMM Başkanlığı`na, Milletvekili Seçimi Kanunu`nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi verdi. İllere dağıtılan milletvekili sayılarında adaletsizliğin olduğunu savunan Halaçoğlu, "Milletvekilini seçen ile milletvekilinin sayısını belirleyen aktörler arasında bir tezatlık bulunmaktadır. Seçmenlerimizin oylarının daha hakkaniyetli dağıtılmasını istiyoruz" dedi.

MHP Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, TBMM Başkanlığı`na verdiği, `Milletvekili Seçimi Kanununda Değişiklik Yapılması` hakkında kanun teklifinde, "Türkiye Cumhuriyeti`nin ilk çok partili milletvekili genel seçimleri 21 Temmuz 1946 yılında yapılmış, demokratik koşullarda serbest seçim yapılmasına olanak sağlayan ilk Milletvekili Seçimi Kanunu ise 16 Şubat 1950 tarihinde çıkarılmıştır. 1946 seçimlerinde illere milletvekili dağıtımı yapılırken, önce nüfusu 40 binin altında olan her ile bir milletvekilliği verilmiş, ayrıca her 40 bin vatandaşımız için de bir milletvekilliği belirlenmiştir. 1995 milletvekili genel seçimleri öncesi ise 67 olan il sayısı 79`a çıkarılmış, artan nüfus ve il sayısına bağlı olarak da milletvekili sayısı 550 olmuştur. Ancak, illerin milletvekili sayıları hesaplanırken nüfusun esas alınması yönteminden vazgeçilmemiştir" ifadelerini kullandı.

`MİLLETVEKİLİ SAYILARINDA EŞİTSİZLİK VAR`

Kanun teklifi gerekçesinde bugün illere dağıtılan milletvekili sayılarına bakıldığında seçmen sayısı açısından adaletsizliğin olduğunu öne süren Halaçoğlu, şunları söyledi: "Bugün uygulanmakta olan sisteme göre; son genel nüfus sayımı ile belli olan Türkiye nüfusu, her ile bir milletvekili dağıtıldıktan sonra kalan milletvekili sayısına bölünmek sureti ile bir milletvekiline düşen nüfus tespit edilmekte, daha sonra il nüfusunun bu sayıya bölünmesi ile her ilin çıkaracağı milletvekili sayısı hesaplanmaktadır. Bu yöntem de seçmen sayısı fazla olan illerin seçmen sayısı az olan illerden daha az milletvekili çıkarması gibi adil olmayan, orantısız bir sonucu doğurmasına neden olmaktadır. Nüfusu seçmen sayısının nerede ise 2 katına yakın olan illerde bu orantısızlık daha çok dikkat çekmektedir. Bu da birçok ilimize dağıtılan milletvekili sayılarında eşitsizliğe yol açmaktadır. Bugünkü nüfus ve seçmen sayısına göre bir karşılaştırma yapıldığında 491.502 seçmene sahip Afyonkarahisar 5 milletvekili çıkarabiliyorken, Erzurum 482.761 seçmenle 6 milletvekili, Mersin`e 1.185.988 seçmene karşılık 11 milletvekili dağıtılırken, Gaziantep 1.091.859 seçmenle 12 milletvekili, Manisa 995.797 seçmenle 9 milletvekili ile temsil edilirken, Şanlıurfa 934.894 seçmen sayısı ile 12 milletvekili çıkarabilmektedir. Bu örnekleri çoğaltmak mümkündür. Burada, seçim sonuçlarını seçmenlerin tercihleri belirlediğine göre, neden milletvekili sayıları hesaplanırken nüfus esas alınmaktadır sorusunu sormak gerekmektedir. Milletvekilini seçen ile milletvekilinin sayısını belirleyen aktörler arasında bir tezatlık bulunmaktadır. Neticede oy kullanan seçmenler bu hakkı henüz elde edememiş vatandaşlarımızı da temsil etmektedirler. Bu Kanun teklifi seçmenlerimizin oylarının daha hakkaniyetli dağıtılması, dolayısıyla illerimizin milletvekili sayılarındaki orantısızlığın giderilmesi amacı ile hazırlanmıştır."