Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

"MİLYARLARCA DOLAR HARCIYORUZ AMA KANSERİ ÇÖZEMİYORUZ"

(AGÜ) Yaşam ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Yusuf Baran, kanserin son 15 yılda insan ölümlerinden sorumlu hastalıklar sıralamasında 2´nciliğe geldiğini bildirdi.

    (AGÜ) Yaşam ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Yusuf Baran, kanserin son 15 yılda insan ölümlerinden sorumlu hastalıklar sıralamasında 2´nciliğe geldiğini bildirdi. Prof.Dr. Baran, "Dünyada yüzlere kanser enstitüsü, binlerce bilim insanı milyarlarca dolar para bu hastalığı çözmek için harcanıyor ama biz bu hastalığı çözemiyoruz" dedi. AGÜ Yaşam ve Doğa Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen ´1´inci Yaşam Bilimleri Sempozyumu´, Sümer Kampusu Rektörlük Konferans Salonu´nda yapıldı. İki gün süren sempozyumun ilk gününe 30´dan fazla ilden yaklaşık 400 bilim insanı ve davetlinin katılımı ile genetik, moleküler biyoloji, kanser tedavi yöntemleri ele alındı. Sempozyumun açılışında, çeşitli yeni işbirlikleri geliştirmek amacıyla yurt dışında bulunan ve bu nedenle katılamayan  Rektör Prof.Dr. İhsan Sabuncuoğlu´nun önceden çekilen video mesajı yayınlandı.

 Rektör Prof.Dr. Sabuncuoğlu mesajında, dünyada rekabetin arttığına ve değişimin hızlandığı bir bilgi çağının yaşandığını anlatırken, üniversitelerin değişime ayak uydurmanın ötesinde, değişimi yönlendirmesi ve yönetmesinin kaçınılmaz olduğunu düşündüklerini söyledi. Prof.Dr. Sabuncuoğlu, şöyle dedi: "AGÜ olarak bizim hedefimiz de küresel dünyada önemli roller için tercih edilecek öğrenciler yetiştirmek ve topluma katkı sağlayabilmek. Bu nedenle dünya standartlarında çok güçlü bir fakülte tasarladık ve kurduk.  Yaşam ve Doğa Bilimleri Fakültemiz, küresel sorunlara odaklanan bireyler yetiştirecek, düzenlediği bu gibi bilimsel çalışmalarla da topluma fayda sağlayacak." YÖNTEMLER İŞE YARAMIYOR Yaşam ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Yusuf Baran ise, kanser hastalığı ile ilgili istatistiksel bilgiler verdi. Kanserin son 15 yılda insan ölümlerinden sorumlu 4´ncü hastalıktan 2´nci hastalığa geldiğini kaydeden Prof.Dr. Baran, şöyle konuştu: "İstatistiksel veriler aynı hızla devam ederse, kanserin 5-10 sene gibi çok kısa süre içinde insan ölümlerinden sorumlu birinci hastalık olacağınız söylüyor" dedi.

 Baran, "Dünyada yüzlere kanser enstitüsü, binlerce bilim insanı milyarlarca dolar para bu hastalığı çözmek için harcanıyor ama biz bu hastalığı çözemiyoruz. Neden çözemiyoruz. Bu hastalığın tedavisi için uygulanan bir sürü yöntem var. Bunun nedeni, kanseri tedavi edici yöntemlerin olmaması değil, bu yöntemlerin işe yaramamasıdır. Bu yöntemlerin aslında işe yaramamasını da biz çoklu ilaç dirençliliği olarak isimlendiriyoruz." Sempozyum daha sonra kanser genetiği, insan genetik hastalıkları, hücre biyolojisi, biyomühendislik, kök hücreler, rejeneratif tıp, hedefe yönelik ilaçlar, kanserde ilaç dirençliliği konularında yapılan sunumlarla devam etti. Sempozyumun ikinci gününde ise ilaç taşıyıcı sistemler, biyomalzemeler, farmakogenetik, epigenetik, antikanser doğal ürünler konuları ele alındı