Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

MÜBADELE TORUNLARI ATA TOPRAKLARI DEVELİ'DE

MÜBADELE TORUNLARI ATA TOPRAKLARI DEVELİ

1924 tehcirinde Taşçı, Satı ve Çukuryurt köylerinden Yunanistan'a göç eden Rumların torunları ata topraklarını ziyaret etti.

1924 tehcirinde Taşçı, Satı ve Çukuryurt köylerinden Yunanistan'a göç eden Rumların torunları ata topraklarını ziyaret etti. Develi Belediye Başkanı Mehmet Cabbar'ın kafileyi karşılamasıyla başlayan ziyaret, kafilenin Develi Belediyesini ziyaretiyle devam etti. Belediye de ise kafileyi Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah İslamoğlu misafir etti. Develi Belediye Meclis Üyesi Mustafa Temur'un katılımıyla dede toprakları ziyaretleri başladı.

Yunanistan'da Polifitos Derneği üyesi 36 kişilik kafile, Taşçı, Satı ve Çukuryurt mahallelerini ziyaret ederek dedelerinin ve nenelerinin anlattıkları hatıraları yerinde görüp hasret giderdiler. Yunanistan'ın Kozani iline bağlı Petrana (Yunanca Taşçı), Vatilakos ve Yenice İline bağlı Milatopos (Yunanca Elmalı) köylerinde yaşayan kafile konuştukları Türkçe, söyledikleri Türkçe şarkılar ve Türk insanına olan muhabbetleri Develi halkında büyük şaşkınlık ve sevgi uyandırdı. Yunanistan'da yaşadıkları köylerine, buradan göç ettikleri köylerinin isimlerini veren, adetleri, gelenek ve görenekleri tamamen Develi ile özdeş olan kafile her ne kadar Yunanistan vatandaşı olsa da bu toprağın insanı olduklarını fazlasıyla hissettirdiler. Dede ve nenelerinden öğrendikleri türküleri, ağıtları; düğün, doğum cenaze gibi törenlerinde söylediklerini belirten kafile ayrıca onlardan öğrendikleri halayları da her fırsatta oynadıklarını vurguladılar. Kafile sözcüsü Eutihia, mübadele döneminde Develiden göç etmiş olanların bir araya geldiği ve her yıl düzenlene takribi 10.000 kişinin katıldığı “Kavuşma Festivali” düzenlediklerini ve bu festivalde o dönemde kullanılan Develi ve yöresine ait Kapadokya ile Faraşa giysileri ile bu bölgenin folklorik özelliklerini sergilediklerini belirtti.

Kafileyle bir süre sohbet eden Başkan Cabbar, “Ortak tarihi ve kültürel mirasa sahip olduğumuz sizlere ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Dede topraklarını ziyaret etmeniz aramızdaki kardeşliği pekiştirecek güçlü bir adımdır. İnşallah bu kardeşliğin daha da pekişmesi için sizleri Uluslararası Aşık Seyrani Festivaline bekliyoruz. Develi'nin Yunanistan'daki görünen yüzü olan sizleri şarkılarınız, türküleriniz ve halaylarınızla Aşık Seyrani Festivalimize renk katmanızı diliyoruz” diyerek daha yoğun bir katılımla tekrar misafir etmek istediğini vurguladı. Kafile ise tekrar gelebilmek için bütün imkânlarını kullanacaklarını dolayısıyla tekrar gelebilmeyi çok istediklerini belirtti.