Bugün, 8 Mayıs 2024 Çarşamba

?NAMAZ, BEŞER OLAN İNSANI KUL OLMA YOLUNDA EĞİTMEKTEDİR?

?NAMAZ, BEŞER OLAN İNSANI KUL OLMA YOLUNDA EĞİTMEKTEDİR?

Şehit Mehmet Polat İmam Hatip Ortaokulu´nda ?Değerler Eğitimi? seminerleri kapsamında ?Namaz Hayattır? konulu konferans düzenlendi.

 

Şehit Mehmet Polat İmam Hatip Ortaokulu´nda ?Değerler Eğitimi? seminerleri kapsamında ?Namaz Hayattır? konulu konferans düzenlendi. Konferansta konuşan İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, ?Namaz bir eğitimdir. Ahirette ilk olarak hesaba çekileceğimiz amel namazdır.  Namaz, beşer olan insanı kul olma yolunda eğitmektedir. Biz namazı kâim kılarsak, namazımız bizi muhafaza eder.? dedi.

Okul öğrencilerinin Kur´an-ı Kerim tilavet etmesiyle başlayan program, İstiklal Marşı´nın okunmasıyla devam etti. Açılış konuşmasını yapan Okul Müdürü Sayın Gökhan Orak, devam ettirdikleri değerler eğitimi seminerleri hakkında bilgiler verdi. Okulun yeni binası ve İmam-Hatip okullarının öneminden bahseden Sayın Orak, konferansa teşrif eden İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven´e teşekkür ettiklerini iletti.

İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, ?Efendimiz (s.a.v.) bizlere hayat boyu rehber olacak örnek bir hayat sürmüştür. Kur´an´ın ifadesiyle en güzel örnektir. Allah peygamber olarak başka bir varlık, melek vs. göndermedi. Melek olarak peygamber gönderseydi, insanüstü bir yaşam süreceğinden, bizlere örnek olamazdı, onların gücünün yettiğine biz güç yetiremeyebilirdik. Hâlbuki Efendimiz(s.a.v.), bizler gibi bir beşer olarak evlendi, eş oldu, baba oldu, mü´minlere kardeş oldu, evlat acısı çekti.

Efendimiz(s.a.v.) her konuda örnek olduğu gibi, bilhassa namaz konusunda bizlere örnektir. Namazın nasıl kılınacağı Kur´an´da açık açık anlatılmamaktadır. Efendimiz (s.a.v.) hadislerinde,?Beni nasıl namaz kılıyor görüyorsanız öyle kılınız.?buyurmakta. Biz namazın nasıl kılınacağını rükûsuna secdesine varana kadar O´ndan öğreniyoruz. Peygamberimiz zamanında iman eden sahabeler iman ettikleri andan itibaren namaz kılmaya başladılar ve asla namazı terketmediler. Namaz kılmamak diye bir şey mü´minin hayatında asla olamaz. Namaz bir eğitimdir. Ahirette ilk olarak hesaba çekileceğimiz amel namazdır.  Beşer olan insanı kul olma yolunda eğitmektedir. Namaz mü´minin miracıdır. Bu bilinçle namazlarımızda huşu içerisinde, Rabbimize saygı içerisinde olmalıyız. Tabi namazı hakkını vererek, ta´dil-i erkânına uyarak kılmamız gerekir. Rükusunu rükû gibi, secdesini secde gibi yapmalıyız. Öyle hızlı hızlı, tavuğun buğday tanesini yediği gibi yatıp kalkarak olmaz. Secdelere dikkat etmeliyiz. Rabbimizle birlikte olduğumuz en önemli anın secde hali olduğu bilincinde olmamız gerekir.

Günde beş vakit namaz kılmak insan için ruhi olarak bir diriliş, kendine geliştir. Sabah kalktığımızda namaz kılmalıyız. Çünkü Rabbimize şükretmemiz gerekir, sağ olarak uyanamayabilirdik öyle değil mi? Bize hayata devam gücü verdiği için şükretmeliyiz. Öğle vakti geldiğinde acıkıyoruz, ruhumuz da acıkıyor. Zeval vakti olduğunda da namaz kılmamız gerekir ki, ruhumuz da manevi gıdasını alıp beslenebilsin. İkindi vakti olduğunda ise dünyevi işlerle meşgul olmaktayız. Bu vakit aralığında da Rabbimizin bizle birlikte olduğunu hatırlayıp, dünyalığı bir kenara bırakarak namaz kılmamız gerekir ki, Rabbimizi unutmayalım. Akşam vakti olduğunda da Rabbimizi anmalıyız. Yatsı namazıyla birlikte, Rabbimize bize sabahleyin hayat verdiğinde şükrettiğimiz gibi bir günü de tamamlamayı nasip ettiği için yine bir şükür halinde olarak namazımızı