Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

NEVŞEHİR´DE AYKUT EFE İÇİN KÖK HÜCRE BAĞIŞI KAMPANYASI BAŞLATILDI

NEVŞEHİR´DE AYKUT EFE İÇİN KÖK HÜCRE BAĞIŞI KAMPANYASI BAŞLATILDI

Nevsehir ve Kayseri Kızılay Kan Merkezleri tarafından Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencisi 23 yaşındaki Aykut Efe ve onun durumunda olanlara umut olmak için kan ve kök hücre bağışı kampanyası başlatıldı.

Nevsehir ve Kayseri Kızılay Kan Merkezleri tarafından Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğrencisi 23 yaşındaki Aykut Efe ve onun durumunda olanlara umut olmak için kan ve kök hücre bağışı kampanyası başlatıldı.

´Aykut Efe ve tüm ihtiyacı olanlar için" sloganı ile 14- 17 Mart tarihleri arasında üniversite yerleşkesinde yapılan kampanyanın ilk gününde öğrenciler ve öğretim üyeleri ilgi gösterdi. Kızılay Kan Merkezi İç Anadolu Kök Hücre Kazanım Uzmanı Behlül Budak, kan bağışı yapmaya gelenler için bilgilendirme yaptı. Budak yaptığı açıklamada, alınan kanda doku tiplendirme çalışması yapıldığını belirterek, şöyle dedi:

"Tetkik sonrasında kanda herhangibir sorun yoksa kan, doku tiplendirme laboratuvarına aktarılıyor. Orada var olan bir dokuya uyum sağlarsa dönüş yapılıyor. Dönüş yapılan kişide iki tür nakil işlemi var. Birincisi, kemik iliği, ikincisi ise grafik damar yöntemidir. Kemik iliği yöntemi eski bir yöntem olduğu için şu anda fazla kullanılmıyor. Ağırlıklı olarak damar yöntemini kullanıyoruz. 5 gün boyunca aşı uyguluyoruz. Bunun amacı kök hücrenin kana karışmasını sağlamaktır. Sonrasında makine tarafından toplama işlemi gerçekleştiriliyor. Sistem bu kadar basittir. Bir hastaya tutma ihtimali 10 yıl içerisinde yüzde 5´dir. Bunlar 10 yıl boyunca saklanıyor. Türkiye´de 62 adet nakil merkezi bulunuyor. Kişinin hayatına etkileyecek bir sıkıntı yapmaz. Sadece baş ağrısı, hafif dalak şişkinliği gibi yan etkileri olabiliyor."

Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Özden Taşgın ise, şöyle dedi:

"Öğrencilerimizin başlattığı kampanyada beklentilerimizin üzerinde bir dalga etkisi oluştu. Aykut Efe, üniversitemizin öğrencisi, Acıgölspor´da futbol oynayan bir kardeşimiz. Aykut´un dışında da çok sayıda kök hücre bekleyen kardeşimiz var. Birkaç yıl önce de lösemiden öğrencilerimizden Battal Uğurlu kardeşimizi kaybetmiştik. Bu ilgilerinden dolayı tüm topluma teşekkür ediyorum. İnşallah, tüm derman arayanlar için şifa olur."

Kızılay Kan Merkezi doktorlarından Süleyman Kurt, bağışçıların, sadece kan bağışlayarak lösemi hastası veya ilik ihtiyacı olanlara yardımcı olabildiklerini söyledi.

Kök hücreye ülkemizde ihtiyaç duyan kişilerin sayısının oldukça fazla olduğunu belirten Kurt, "Aykut Efe için Nevşehir´de çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Onun vesilesi ile yapıyoruz ama şahsa özel bir çalışma değildir. Ülke genelinde kök hücre transferini bekleyen tüm hastalarımız için bu hayati önemde bir çalışmadır. Verilen kandan ilik üretilecek. Vatandaşımız, "Kanım tutarsa benden ilik alacaklar" diye endişelenmesin. Böyle bir işlem yoktur. Sadece normal kan bağışı gibi kan verilecek. Verilen kandan da kök hücre üretilecek" diye konuştu.

Kan bağışı yapan öğrenciler ise sadece Aykut Efe için değil tüm arkadaşları için umut ışığı olmasını arzu ettiklerini belirterek, "Hepimiz bu konuda destek vermeliyiz. İnsanlar daha çok bilinçlensin, daha çok kişiye umut olsunlar istiyoruz" dedi.