Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

Öldüren uyuşturucu: BONZAİ

Öldüren uyuşturucu: BONZAİ

Son zamanlarda yaygınlaşan ve çok düşük yaşlarda kullanımı görülen sentetik uyuşturucu Bonzai, Afyonkarahisar'ı da etkisi altına almaya başladı. Afyonkarahisarlılar az da olsa bu tehlikenin farkında ve tehlikenin yaygınlaşmaması için gereken önlemin alınm

Vücuda ciddi zararlar veren bir sentetik bitkisel madde olarak bilinen ve dünyada en zararlı maddeler arasına giren Bonzai, esrara benzer etkilerle metabolizmayı tamamen tahrip eden uyuşturucu bir madde olup son zamanlarda ülkemizde de can almaya devam ediyor. Üç-dört sene içinde yaygınlaşan, son bir senede ise kullanım oranı bakımından adeta bir patlama yaşanan bir madde olarak biliniyor. Bu öldürücü madde, büyükşehirlerin yanı sıra Afyonkarahisar’da da son zamanlarda ortaya çıkan maddeler arasında yer alıyor.

BONZAİ NEDİR?

Marijuananın etken maddelerinden biri olan `kannabinoid`in sentetik çeşidi olan bonzai, üç-dört sene içinde yaygınlaşan, son bir senede ise kullanım oranı bakımından adeta bir patlama yaşanan bir madde. Son dönemde narkotik ekiplerinin yaptıkları operasyonlarla, maalesef zaman zaman basına yansıyan `ölümleri`yle ismini duymaya alıştığımız bir madde haline gelen bonzai son birkaç yıl içerisinde aşırı bir şekilde yaygınlaştı. Bunda maddenin sentetik, yani doğal olmayan çizgisinden ötürü ucuz olması önemli oldu ve `esrara benzer bir madde` denilerek uyuşturucu kullanılan ortamlarda gitgide yaygınlaştı.

TEK SEFERDE DAHİ ÖLDÜREBİLİYOR

Özellikle yoksul semtlerde gitgide yaygınlaşmaya başlayan bonzai, eroinden 100 kat daha tehlikeli! Bundan 3-4 yıl önce ülkemizde olmayan bir uyuşturucu madde olan bonzai, inanılmaz bir hızda yayılmıştır. Bonzai sentetik, yani doğal olmayan -labaratuvar ortamında üretilmiş- bir madde olmasından dolayı son derece ciddi riskleri de beraberinde getirir. Kullanıldığı zaman, tek seferde dahi öldürme tehlikesi vardır. Ciddi bir şekilde terlemeyle birlikte bazı uyuşturucu maddelerde görülen `bad trip`, yani ölüm tribi insanları gerçektekten de ölüme götürebilir. Bir anda gelişen korku, öldüğünü düşünme, halisünasyonlar görme söz konusu olabilir; bu esnada kalp krizi görülme riski oldukça yüksektir. Ve bu kriz maddeyi kullanan kişileri ölüme götürebilmektedir.

UCUZ OLMASI NEDENİYLE ÇOCUKLAR BİLE ULAŞIYOR

Afyonkarahisarlı vatandaşlar, az da olsa bu tehlikenin farkında ve tedirginlik de hat safhada. Özellikle küçük yaşta çocuğu olan vatandaşlar gözünden sakındıkları çocukları için endişe duyuyor. Çoğu vatandaş da yetkililerden konuyla ilgili her türlü önlemi almalarını istiyor. Afyonkarahisar’da yaşayan Halim Baltacı, Bonzai’nin memleketi diye ifade ettiği Bursa’dan geldiğini belirterek: “Bonzainin en çok kullanıldığı yerden geliyorum. En çok ölümlerin olduğu yerden geliyorum. Daha çok büyükşehirlerde kullanılıyor. İçinde kimsenin bilmediği maddeler var. Fiyatlar da çok ucuz. Bir şekilde Türkiye’ye giriyor. 5-10 TL’den satılıyor. Fiyatının bu kadar ucuz olması küçük yaştaki çocukların eline düşmesine sebep oluyor. Bunların ülkeye giriş kanalları da bellidir. Emniyet güçleri de yerlerini biliyordur. Bunun hakkında da önlemler alabilir” ifadelerini kullandı.

“GÖRDÜĞÜMÜZ YERDE İHBAR ETMEMİZ GEREKİYOR”

Afyonkarahisarlı bir diğer vatandaş Hacı Koçak: “Ben bunu televizyon kanallarından duyuyorum. Milletimizi etkileyen bir konu. Önlem konusunda polisin yaptığı operasyonlar günübirlik olaylardır. Ama bunu eğitim yoluyla çocuklarımıza aşılarsak daha büyük bir önlem olur” dedi. Şükrü Koçak da öldüren uyuşturucu Bonzai ile ilgili yaşadığı endişeyi şu şekilde anlattı: “Önce aileler çocuklarına sahip çıkmalıdır. Evine giriş-çıkış zamanı, arkadaş ortamı, hepsini kontrol etmelidir. Diğer taraftan da emniyet güçleri elinden ne geliyorsa yapmalıdır. Çocuklar hepimizin çocuğu. Bu ölümler hepimizi derinden üzüyor. Vatandaş olarak da gördüğümüz yerde ihbar etmemiz gerekiyor.”

“AİLELER ÇOCUKLARINI ALLAH’A EMANET EDİYOR”

Osman Aktaş isimli vatandaş da, ailelerin çocukları için konu hakkında yeterli önlemi almadığını belirterek: “Bonzainin ne olduğunu biliyorum. Son zamanlarda küçük yaşta çocuklarımız bundan dolayı hayatını kaybediyor. Biz bonzainin bir uyuşturucu çeşidi olduğunu sonradan öğrendik. İnsanlarımız bu konuda daha çok bilinçlendirilirse, daha iyi önlem alınacağının düşüncesindeyim. Hatta bu konuda birinci sınıftan başlayarak ders verilmesi veya sağlık personelleri tarafından farkındalık oluşturulması gerektiğini düşünüyorum. Aileler bir önlem almıyor. Çocuklarını Allah’a emanet ediyorlar. Diğer taraftan öğretmenlerin de bu konuda çocuklar üzerinde etki yaratacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.>>>Arif Emre KIPIRTI