OY VERME İŞLEMİ TÜM YURTTA SONA ERDİ

OY VERME İŞLEMİ TÜM YURTTA SONA ERDİ

7 Haziran seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hükümet kurma görevini en çok oy alan AK Parti´nin Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu´na vermişti

7 Haziran seçiminden sonra hükümetkurulamayınca, seçmenler yeniden sandık başına gitti. Yaklaşık 54 milyon seçmen, önümüzdeki dört yılda Türkiye´yi yönetecek parti ya da partileri belirleyecek oylarını kullandı. Seçim sonuçlarını, açıklanır açıklanmaz anbean sitemizden takip edebilirsiniz.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararına göre, doğudaki 32 ilde 07.00´de başlayan oy verme işlemi 16.00´da sona ermişti. Diğer illerde saat 08.00´de başlayan oy verme işlemi ise 17.00 itibariyle tamamlandı.

DOĞU´DA ´1 SAAT´ FARKI

YSK kararı gereği AdıyamanAğrıArtvinBingölBitlisDiyarbakırElazığErzincan,ErzurumGaziantepGiresunGümüşhaneHakkari, Kars, MalatyaKahramanmaraş,Mardin, Muş, OrduRizeSiirtSivasTrabzonTunceliŞanlıurfa, Van, BayburtBatman,ŞırnakArdahanIğdır ve Kilis ile bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy verme işleminin başlangıç ve bitiş saatleri 07.00-16.00 olarak belirlendi.

Seçimde, 54 milyon 49 bin 940 seçmen, cezaevlerinde kurulacak 358 sandıkla birlikte toplam 175 bin 6 sandıkta oy kullandı.

TEKRAR SEÇİM

7 Haziran seçimlerinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanhükümet kurma görevini en çok oy alan AK Parti´nin Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu´na vermişti. Koalisyon çabalarının başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından, Davutoğlu hükümetkurma görevini Erdoğan´a iade etti.

45 günlük sürede yeniden hükümet kurulamaması üzerine, hükümet kurma görevini CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu´na vermeyen Erdoğan, seçimin yenilenmesine karar vermişti.

16 PARTİ YARIŞTI

Seçimde 16 siyasi parti yarıştı. Adalet ve Kalkınma Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi,Büyük Birlik PartisiCumhuriyet Halk PartisiDemokrat PartiDemokratik Sol Parti,Halkların Demokratik Partisi, Komünist Parti, Millet PartisiMilliyetçi Hareket Partisi,Saadet Partisi, Vatan Partisi ve Halkın Kurtuluş Partisi 85, Hak ve Özgürlükler Partisi 78,Doğru Yol Partisi 67 ve Liberal Demokrat Parti 61 seçim çevresinde seçime katıldı. Seçimde, Türkiye genelinde 21 bağımsız milletvekili adayı vardı.

KİMLER OY KULLANAMADI?

Haklarında kısıtlama kararı kesinleşenler, kamu hizmetinden yasaklı olanlar, silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları ile askeri öğrenciler ve taksirli suçlar dışında, kasıtlı suçlardan cezaevinde bulunan hükümlüler seçimde oy kullanamadı.

YURT DIŞINDAKİ OYLAR

Yurt dışındaki seçmenler için 54 ülke, 113 temsilcilikte sandık kuruldu, gurbetçilerin 8 Ekim´de başlayan oy verme işlemi 25 Ekim´de sona erdi. Yurt dışında kullanılan oy pusulaları, uçaklar ve diplomatik kuryelerle Türkiye´ye getirildi. Ankara´daki Yurt Dışı İlçe Seçim Kurulunda saklanacak oylar, 1 Kasım akşamı, tüm yurtta oy verme işleminin tamamlanmasının ardından diğer oylarla eş zamanlı açılarak sayılmaya başlanacak.