Bugün, 3 Mayıs 2024 Cuma

ÖZHASEKİ: BİR MİLLETVEKİLİNİN YAVUZ´A ´KATİL´ DEMESİ, BENİ YARALADI

ÖZHASEKİ: BİR MİLLETVEKİLİNİN YAVUZ´A ´KATİL´ DEMESİ, BENİ YARALADI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Kayseri´de Anadolu Harikalar Diyarı´nı projelendirirken, 10 farklı etkinlik alanı düşündüklerini ve bunlardan birinin de Bilim Merkezi olmasına karar verdiklerini bildi



Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki de tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Kayseri´de Anadolu Harikalar Diyarı´nı projelendirirken, 10 farklı etkinlik alanı düşündüklerini ve bunlardan birinin de Bilim Merkezi olmasına karar verdiklerini bildirdi. Özhaseki, "Anadolu Harikalar Diyarı´nda hayvanat bahçesi, su kayağı parkı, gençlerin adrenalinlerini yükseltecek eğlence mekanı var ve bunlar içinde de bir Bilim Merkezi olmasını istedik. Gençlerin buralarda eğlenirken ya da spor yaparken aynı zamanda da Bilim Merkezi´ne gelmelerini, bilime bulaşmalarını arzu ettik. TÜBİTAK ile 2013 yılında protokol imzaladık ve binanın yapımına Büyükşehir Belediyesi olarak başladık. Çok güzel bir yer oldu" ifadelerini kullandı.

Özhaseki, Türkiye´nin bilim ve teknolojiden geri kalmasının ardında bazı nedenler bulunduğunu da vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bizim gençliğimizde, 1950´lerde, büyüklerimizin yanında birşey söylediğimiz zaman hemen ´İcat çıkarma, sen sus´ diye karşılık görürdük ve susardık. Bu çok yanlış bir öğretiydi ve aslında konuşmak, fikirlerini söylemek gerekirdi. Biz aslında bilime ve bilim insanına çok değer veren bir ecdadın torunlarıyız. Yavuz Sultan Selim, bir seferden dönerken, yanında gelen bilim adamının atı bir su birikintisine basıyor ve Yavuz´un kaftanına çamur sıçrıyor. Herkes bu durumda padişahın ne tepki vereceğini merak ederken, o büyük insan, ´Bu kaftanı muhafaza edin, öldüğümde tabutumun üstüne serin´ diyor ve öyle de yapılıyor. Bu Yavuz´un bilim insanına verdiği değeri gösteriyor. Şimdi bir milletvekili çıkıyor, o Türk büyüğü Yavuz Sultan Selim´e ´Katil´ diyebiliyor. Bu ifade beni öyle derinden yaraladı ki. Tarihte yaşayan bizim en büyük değerimize ´Katil´ diyebiliyor. Yazıklar olsun. Diyecek başka birşey bulamıyorum. Selçuklu da bizim, Osmanlı da bizim, Cumhuriyet de bizim. Biz tarihimize sahip çıkarak ayakta kalabiliriz. Küfrederek, ayrıştırarak, dışlayarak asla ayakta kalamayız. Zamanında nasıl Mimar Sinan´ın önünü açan Kanuniler varsa, bilim adamının çamurundan şeref duyan ecdadımız varsa, bugün de aynı ortamı sağlayacak olanlar siyasetçilerdir."

Konuşmaların ardından Özlü ve Özhaseki, protokol üyeleriyle birlikte Bilim Merkezi´ni gezerek, buradaki çalışmalar ve objeler hakkında bilgiler aldılar