Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

PINARBAŞI VE BÜNYAN PANCAR ÇİFTÇİLERİ EĞİTİM SEMİNERLERİNE BÜYÜK İLGİ OLDU

PINARBAŞI VE BÜNYAN PANCAR ÇİFTÇİLERİ EĞİTİM SEMİNERLERİNE BÜYÜK İLGİ OLDU

Toprağımızın sağlığı münavebeye bağlıdır

 

Toprağımızın  sağlığı münavebeye bağlıdır 

Tarım yapılan arazilerde yapılan araştırmalar sonucunda topraklarımızda  her geçen gün organik madde miktarının azalmasının Şeker pancarı ve Türk tarımının geleceği açısından önem arz ettiği için, Pancar ekicilerine Kayseri Şeker tarafından eğitim seminerleri düzenleniyor.  

Çiftçi eğitim seminerlerinde topraklarımızın sağlığı açısından öncelikli olarak  ekim nöbeti olarak bilinen münavebe uygulamasına dikkat edilmesi, gübre ve kimyasalların ise yapılan toprak  analizleri sonucuna göre kullanılması gerektiği belirtildi. 

Pınarbaşı ve Bünyan Bölgeleri pancar çiftçileri eğitim seminerlerinde konuşan KWS Tohum Firması Kayseri Bölge Müdürü  Ziraat Yüksek Mühendisi Adem Akça, münavebeli ekime riayet edildiği takdirde topraklarımızın  sağlığının korunabileceği, Şeker Pancarı verim ve kalitesinin düşmesine sebep olan toprak yorgunluğunun, yabancı otların çoğalmasının, Toprakta yaşayan zararlıların ve hastalıkların da önlenebileceğini belirterek, münavebeye uyulmadığı takdirde ise Kist Nematodu isimli zararlı için  zemin hazırlandığı  ve toprak yorgunluğu olan bölgelerde bu zararlının daha sık görülüp   şeker pancarında önemli verim kayıplarına neden olduğunu söyledi. 

Pancar çiftçileri eğitim seminerlerinde, bilinçsiz gübre  ve kimyasallar kullanılması nedeniyle  her geçen gün topraklarımızdaki organik madde oranının düşerek Ülke tarımı ve  tarım arazilerimizin geleceği açısından oluşan tehlikeye dikkat çekildi.  

Bu konuda açıklama yapan  Hexaferm gübre  Firması Satış Müdürü Ziraat Mühendisi Murat Öcal; Tarım arazilerinin  organomineral gübre ile zenginleştirilmek suretiyle topraktaki organik madde miktarının arttırılması ve  toprağın fiziksel yapısını yumuşatıp,  işlenmesinin kolaylaşacağı, toprağın su tutma kapasitesinin artarak minerallerin yer altı suyuna karışmasının da önüne geçilebileceğini belirtti.  

Eğitim seminerlerine katılan Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer; “Seminerlere ilginin yoğunluğunun Pınarbaşı ilçesinde çiftçinin en büyük arzusunun pancar ekmek olduğunu belirterek. Çiftçimiz teknoloji ile tanışıp kendini geliştirmek istiyor.  Pancar tarımı  Pınarbaşı'nda çok ileriye gidiyor. Çiftçilerimizin hedefleri büyük, çiftçi pancardan memnun, tek arzuları Kayseri Şeker'in kotasının artmasıdır. Bu toplantılar sayesinde çiftçi hem bilgileniyor  hem de Fabrika ile olan aidiyet bağını kuvvetlendiriyor” dedi.   

Pınarbaşı ve Bünyan  Bölgelerinin Pancar Çiftçilerinin eğitim seminerlerinde konuşan Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; Kayseri Şeker tarafından dört yıldan beri başlatılan ve 12 Bölge'de devam eden eğitim seminerlerinin tamamında  Çiftçilerden gelen pancar tarımı ile ilgili sorular ve daha çok pancar  üretme talepleri yanı sıra kar kış demeden  çiftçilerin büyük bir coşku ve heyecanla  seminerlere iştirakinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve seminerlerde Pancar tarımı, Tohum, Gübre  ve Ziraat açısından bilgilendirme sonrası çiftçilerle Fabrikadaki  çalışmalar, gelişmeler ve yapılacak çalışmalar hakkında bilgilendirmelerin de  yapıldığını belirterek,Çiftçiler artık toplantılarda, gübre  ne olacak mazot gelecek mi demiyor. Kotamız artsın biz daha çok üretelim daha çok kazanalım diyor. Örnek uygulama tarlası talep ediyor Fabrikasına sahip çıkıyor, işine sahip çıkıyor,  çok ekip az kazanmak değil az ekip çok kazanmak istiyor.  

Çiftçilerimizin faaliyetlerimize katılımları, duyarlılıkları sayesinde fabrikamız da  önemli bir noktaya geldi. Kayseri Şeker,  eline vur ekmeğini al konumundan çıktı. Bizler Çiftçilerimizden gelen güç, enerji, destek ve dualar sayesinde daha güzel işler yapmaya çalışacağız. Yakın zamanda, Kayseri Şeker ile  KWS firmasının ortak üretimini yaptığı ve deneme ekimleri yapılan,  ülkemiz iklim şartlarına uygun tohum ekilmeye başlandığı  zaman  pancar çiftçisinin ekimden nakliyeye kadar hemen hemen her aşamadaki işini fabrika olarak yapmak istiyoruz dedi ve çiftçilerden gelen  Maus makinası talepler üzerine Kayseri Şeker olarak dört  adet yeni maus alınacak olup 2015-2016 pancar sezonu için hazırlanmakta olan randevulu sistem konusunda hazırlanan planlama ve düzenleme çalışmasına herkesin sahiplenmesi gerektiğini söyledi. 

Pınarbaşı ve Bünyan Pancar Çiftçileri eğitim seminerlerine Bünyan Belediye Başkan Şinasi Gülcüoğlu, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Üyesi Nizamettin Çatak Denetim Kurulu Üyesi Mehmet Güntay, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Üyesi  Halis Lektemur ,Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli, Pancar Kooperatifi Müdürü İsmet Aksoy, Pınarbaşı Ziraat Odası Başkanı Deniz Yağan, Pınarbaşı ve Bünyan Pancar Çiftçileri ve diğer yetkililer katıldı. 

 

Çiftçi görüşleri: 

Pınarbaşı ziraat odası Başkanı Deniz Yağan; Artık su akıp bizler bakmıyoruz. Çiftçimiz sulu tarıma adapte olmuş durumda 10.500 çiftçimiz var 6.500ü aktif çiftçi olup  daha bilinçli tarım yapmak arzusundalar. 

Pınarbaşı çiftçisi Mehmet Duran:  Pancar  sökümü esnasında karşılaşılan sorunların giderilmesi için yeni bir planlama yapılmasını istiyoruz. 

Konaklar Mahallesi Muhtarı Recep Karaca: Bitmeyen enerjinizi, var olan gücünüzü, sevgi dolu gönlünüzü bizlerden  esirgemediğiniz için teşekkür ediyoruz. 

Bünyan Karahıdır mahalle muhtarı  Süleyman Orhan; Pancar gelirimi aylara bölüyorum bir müdür maaşı kadar maaş alıyorum. Bu nedenle Şeker Pancarı ekimi sayesinde  kendi işimin de müdürü oldum. Bünyan'da Şeker Pancarı birinci ürün oldu.  

Bünyan Pancar Çiftçisi Hakkı Paksoy: Bünyan İlçesinde  Çiftçilerin şeker pancarına her geçen gün önem artıyor. Pancar Bünyan'da birinci ürün konumuna geldi. 

Çiftçiler  ayrıca Pancar dışında münavebe yıllarında ürettikleri ürünlerin de değerini bulması bakımından Kayseri şeker tarafından alım ve pazarlama yapılması borsa oluşturulması taleplerini de dile getirdiler.