Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

ROBOTİK SİSTEMLE YÜRÜMEYİ YENİDEN ÖĞRENİYORLAR

ROBOTİK SİSTEMLE YÜRÜMEYİ YENİDEN ÖĞRENİYORLAR

SAĞLIK Bakanlığı tarafından alınan ve rehabilitasyon merkezlerine dağıtılan "Robotik Rehabilitasyon Sistemleri" sayesinde felçli, kafa travmalı olan ve yürüme zorluğu çeken hastalar, yürümeyi yeniden öğreniyor.

SAĞLIK Bakanlığı tarafından alınan ve rehabilitasyon merkezlerine dağıtılan "Robotik Rehabilitasyon Sistemleri" sayesinde felçli, kafa travmalı olan ve yürüme zorluğu çeken hastalar, yürümeyi yeniden öğreniyor.

Robotik Rehabilitasyon Sistemi´nin (Robotik Yürüme Cihazı) kurulduğu Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği´nin Eğitim Sorumlusu Doç. Dr. Serap Tomruk Sütbeyaz, Robotik Rehabilitasyon Ünitesi´nin özellikle inmeli (felçli), kafa travmalı, diğer yürüme zorluğu çeken nörolojik rehabilitasyon hastaları için yürümenin desteklenmesi amacıyla geliştirilen bir sistem olduğunu söyledi. Doç. Dr. Sütbeyaz, "Bu sistem, elektrikli motorla yürümeyi sağlamak ve sanal gerçeklik ortamında hastanın yürüme kalitesini normale getirmek için geliştirildi. Bu sistem, Kasım ayının ortalarından itibaren hastanemizde hizmet veriyor" dedi.

Doç. Dr. Serap Tomruk Sütbeyaz, sistemden yararlanmak isteyen hastaların Ortopedi ve Rehabilitasyon Polikliniğine başvurması gerektiğini belirterek, şöyle dedi:

"Hastalarımız eğer bu sisteme uygunlarsa, haftada 2 ya da 3 gün 25-30 dakika süreyle bu rehabilitasyon hizmetinden faydalanabilirler. Rehabilitasyon, uzun bir süreçtir. Yürüme rehabilitasyonu da bu sürecin önemli bir parçasıdır. Hastaların normal yürüme hızlarına erişmeleri ve normal yürümelerinin desteklenmesi amacıyla bu sistemler geliştirilmiştir. Bu sistem, özellikle hastaların dengelerini geliştirir, motor öğrenmeyi artırır ve yürüme fonksiyonunda ilerleme sağlar. Tabii bu uzun süreli bir süreç olduğu için hastaya göre bireysel olarak hazırlanması gereken programlar. Bütün dünyada yaygın olarak kullanılmaya başladı ve rehabilitasyonun önemli bir parçası olmaya aday bir sistem."

 
 

TATLISES, POPÜLARİTESİNİ ARTIRDI

Sistemin yeni geliştirildiğini ve dünyada da yaklaşık 10 yıldır kullanıldığını kaydeden Doç. Dr. Sütbeyaz, sanatçı İbrahim Tatlıses´in saldırıdan sonra rehabilitasyon sürecinde yurtdışında böyle bir sistemden yararlandığını hatırlattı. Doç. Dr. Serap Tomruk Sütbeyaz, "Sistem popülaritesini biraz da böyle talihsiz bir olaya borçlu. Ancak dünyada da yeni bulunan ve kullanılan bir sistem. Türkiye bu sisteme ve sürece hızlı adapte oldu. Birçok eğitim ve araştırma hastanesinde robotik rehabilitasyon sistemleri kuruldu ve hizmet vermeye başladı" dedi.



http://www.haber3.com/robotik-sistemle-yurumeyi-yeniden-ogreniyorlar-3680258h.htm#ixzz3s2hIdgUU