Bugün, 29 Nisan 2024 Pazartesi

RUH SAĞLIĞI MERKEZİNDE EL SANATI VE MÜZİK İLE TEDAVİ

RUH SAĞLIĞI MERKEZİNDE EL SANATI VE MÜZİK İLE TEDAVİ

Kayseri`de ruh sağlığı merkezlerinde, psikiyatri ve şizofreni hastalarının tedavilerinde ilacın yanı sıra el sanatları, resim ve müzikten de yararlanılıyor.

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Toplum Ruh Sağlığı Merkezi sorumlu hekimi psikiyatri uzmanı Uzm. Dr. Canan Kılıç, grup terapisi, hastalara bireysel danışmanlık hizmeti, psikososyal beceri eğitimi, hastaların durumlarına göre uygun olarak resim, el sanatları, müzik gibi uğraşılarla tedavilerini düzenleme amacıyla kurulan toplum ruh sağlığı merkezinin Kayseri`de 8 ay önce faaliyete geçtiğini söyledi. Kayıtlı 215 hastalarının bulunduğunu, bunların 95`inin ilaç takibi, ev ziyareti ve ayaktan muayene şeklinde rehabilitasyon yapıldığını anlatan Uzm. Dr. Canan Kılıç, bazı hastaların da merkezde tedavi gördüğünü anlattı.

Merkezde el sanatlarıyla uğraşan hastalara hastalık ve sosyal becerilerle ilgili grup eğitimleri de verildiğini belirten Uzm Dr. Canan Kılıç, "Merkezimizde görevli 6 hemşire, hastaların ilaç takibi, ev ziyaretleri, belli aralıklarla kan tahlilleri, rehabilitasyon hizmetleri sırasında destek ve gözlemlemeleri sürdürmekte, aynı zamanda ekip liderliği yapmaktadırlar. Halk eğitim merkezlerinden gelen 2 öğretmenimiz de her gün dikiş ve el sanatları uğraşılarını yürütmektedir. Haftada bir gün müftülükten gelen uzman vaizler de manevi rehabilitasyonlarla ilgilenmektedir. Ayrıca ney öğretmeni de haftada 3 gün ney dinletisiyle müzik terapisi uygulayıp, eğitim vermektedir" dedi.

Haftada 3 gün de hastalıkla ilgili hastalara psiko eğitim verildiğini söyleyen Uzm. Dr. Canan Kılıç, "Psiko eğitimle kaybedilen sosyal becerileri kazanım için sosyal beceri eğitimi, grup tedavisi şeklinde psikiyatrist ve psikolog tarafından verilmektedir. Hasta yakınları da hastalık ve tedavi eğitimi konusunda eğitilerek bilinçlendiriliyor" diye konuştu.