Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ERCİYES´TE ANILDI

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ERCİYES´TE ANILDI

Sarıkamış Harekâtı´nın 103. yılında, Allahuekber Dağları´nda kara kışa yenik düşen 90 bin vatan evladı Erciyes´te anıldı. Vali Süleyman Kamçı, milletvekilleri ve beraberindeki protokol üyeleri ile binlerce Kayserili, ´Sarıkamış Ruhu´nda buluştu.

Sarıkamış Harekâtı´nın 103. yılında, Allahuekber Dağları´nda kara kışa yenik düşen 90 bin vatan evladı Erciyes´te anıldı. Vali Süleyman Kamçı, milletvekilleri ve beraberindeki protokol üyeleri ile binlerce Kayserili, ´Sarıkamış Ruhu´nda buluştu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı´nın öncülüğünde Kayseri Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi´nin işbirliğinde tarih bilincini artırmak ve vatan savunmasında çekilen sıkıntıları gençlerin yerinde görmeleri amacıyla  gerçekleştirilen Sarıkamış Şehitleri´ni Anma Yürüyüşüne, Vali Süleyman Kamçı, Kayseri milletvekili İsmail Tamer, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ercan Teke, 12. Hava Ulaştırma Üs Komutanı Tuğgeneral Selçuk Aygün, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Vali Yardımcıları Baha Başçelik, Dr.M.Hüseyin Nail Anlar, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları, Gençlik ve Spor İl Müdürü Murat Eskici ve kamu kurum ve kuruluşlarının bölge ve il müdürleri ile her yaştan binlerce vatandaş katıldı.

Sarıkamış Harekâtı sırasında şehit düşen Mehmetçikleri 103´üncü yılında anmak için ellerinde Türk Bayrakları ile toplanan vatandaşlar Erciyes Dağı´nın Tekir Yaylası girişinde anma yürüyüşüne başladı.

Erciyes Dağı´nın beyaz gelinliğiyle, şanlı bayrağımızın al rengi ve ay yıldızının bütünleşerek Sarıkamış ruhunun yeniden yaşatıldığı ve o dönemde kullanılan atlı birlikler ile askeri kıyafetlerin canlandırıldığı yürüyüşte, dev Türk Bayrağı dalgalandırıldı. Vali Kamçı ve beraberindekiler ile yürüyüşe katılan binlerce Kayserili dev Türk Bayrağı´nın arkasında yaklaşık 2 kilometre yürüyerek kayak pistlerinin bulunduğu bölüme ulaştı.

Vali Kamçı, yürüyüşün ardından yaptığı konuşmasına, 1. Dünya Savaşı sırasında, 22 Aralık 1914 ile 5 Ocak 1915 tarihleri arasında gerçekleştirilen Sarıkamış Harekâtı´nın, on binlerce vatan evladımızın, bir bıçak kadar keskin olan ayaz ve bir kurşun olup yağan kara yenik düşerek şehadete yürüdüklerini,  tarihimizin en acı hatıralarından biri olduğunu ifade etti.

Sarıkamış´ta, bedenleri buz tuttuğu halde, üstün bir cesaretle son nefeslerine kadar mücadele eden kahraman ecdadımızın aziz hatıralarını yaşatmak üzere, bugün tüm yurtta çeşitli etkinlikler düzenlendiğini ifade eden Vali Kamçı, şunları kaydetti:

?Bizde bu kapsamda, ilimizde çeşitli anma programları ve etkinlikler düzenliyoruz. Sarıkamış, memleketimizin dört bir yanından gelerek, kutsal bildiği değerler uğruna canını feda etmekten çekinmeyen, vatan sevdasıyla vazifeye koşan Mehmetçiğin ölümsüzlük destanıdır. Şüphesiz Sarıkamış´ta şehit olan ecdadımız, Türk milletinin vatan, millet ve bayrak için ölümü göze almaktan çekinmeyeceğinin, en bariz örneğini sergilemişlerdir.?

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ise yaptığı konuşmasında, "103 yıl önce Sarıkamış´ta sadece düşman ile değil doğanın en zor şartları ile mücadele edilerek bir destan yazılmıştır. Bu destan bazı kaynaklara göre eksi 40 derecede yazılan bir destandır. Üstelik şimdi bizim üzerimizdeki modern kıyafetler olmadan o zor şartlarda kahramanların yazdığı bir destandır" ifadesini kullandı.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Murat Eskici ise, "103 yıl önce Sarıkamış´ta donarak şehit olan 90 bin kahramanı yad etmek, gençliğin şühedanın izinde olduğunu göstermek için buradayız. Bizim tarihimizde zaferler kadar acılar da oldukça büyük yer tutar. Yemen´de kızgın çöllerde, Çanakkale´de derin sularda vatanı için yitip giden Anadolu çocuklarının hikayesi buradadır" diye konuştu.

 

 

 Konuşmaların ardından Kur´an-ı Kerim okundu, İl Müftüsü Dr. Şahin Güven, Sarıkamış Şehitleri için yürüyen binlerce Kayseriliye dua ettirdi. 

Kayseri Lisesi öğrencileri tarafından dönemin kıyafetleri ile yapılan piyes hem ilgiyle izlendi hem de duygusal anların yaşanmasına neden olurken, daha sonrasında yürüyüşe katılanlara çorba ve tatlı ikramında bulunuldu.