Bugün, 28 Nisan 2024 Pazar

SARIKAMIŞ MADALYALARI NESİLDEN NESİLE TAŞINIYOR

SARIKAMIŞ MADALYALARI NESİLDEN NESİLE TAŞINIYOR

Sarıkamış talimgahında orduda görev alan Kayserili Camikebir eşrafından Topçu Asteğmen Abdulhalim Yücer'e verilen İstiklal Madalyası torunlara bırakılan ve manevi değeri ölçülemeyen bir eser olarak nesilden nesile naklediliyor

 

 

Sarıkamış  talimgahında orduda görev alan Kayserili Camikebir eşrafından Topçu Asteğmen Abdulhalim Yücer'e verilen İstiklal Madalyası torunlara bırakılan ve manevi değeri ölçülemeyen bir eser olarak nesilden nesile naklediliyor.4 Yıl vatan  görevi yapan ve 1958 yılında vefaat eden Abdulhalim Yücer madalyayı oğlu Cengiz'e daha sonra da torunu İsmail Yücer'e geçen  madalyayı torunları gözleri gibi koruyor.

İstiklal Madalyası, Kurtuluş Savaşı'nda yararlılık gösteren askerlere ve sivillere, o dönemde milletvekili olanlara, savaşa katılan alayların sancaklarına, Erzurum ve Sivas kongrelerine katılanlara, İstiklal Madalyası Kanunu adlı özel bir yasaya göre verilen madalya olup15 Mayıs 1919'dan 9 Eylül 1922 tarihine kadar süren Kurtuluş Savaşı'nda cephede veya cephe gerisinde kahramanlık ve fedakarlık gösteren 95.261 kişiye  verilmiştir.   

İstiklal Madalyası`nın ön yüzünün üst kısmında; ilk TBMM binası yer alır. Binanın sağında ve solundaki cami ve ev görüntüleri, dönemin Ankara`sını gösterir. Meclis binasının arkasında doğan güneşten uzunlu kısalı ışık huzmeleri yayılır. Bu ışınlar, zaferi ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu simgelemektedir.

Meclis binasının altındaki kısımda dünya sembolü, orak ve tırpanlar, örs-çekiç, resim paleti-fırça gibi semboller yeni cumhuriyetin bilime, tarıma, sanayiye, sanata önem vereceğini ifade eder; dünya ile bütünleşme kararlılığını gösterir.

Simgelerin sağında ve solunda bulutlar, onların yanında zafer simgesi meşe yaprakları, yaprakların üstünde ise meclisin açılış tarihi olan 23 Nisan 1336 tarihi (bir tarafta "23 Nisan", diğer tarafta miladi 1920`nin rumi takvimde karşılığı olan "1336" yazısı) yer almaktadır. Bulutların altında sağa doğru yürüyen ve iki öküzün çektiği, İstiklâl Savaşı'nı simgeleyen kağnı arabasıyla köylü kadın vardır.

Kağnı ve kadın görüntüsünün altında yukarıdaki bulutların ve ışınların devamı görülür. Alt-ortadaki ışınların içinde beliren şakül, devletin yapılaşmasını simgeler.

- İstiklal Madalyasının arka yüzünde yukarı doğru bakan ay yıldızla çevrilmiş olarak Misak-ı Milli sınırlarını gösteren Türkiye Haritası vardır. Harita üzerinde, Ankara`nın yeri bir yıldızla işaretlemiştir. Yıldızdan çıkan yedi ışın, haritanın değişik yönlerine uzanır birisi Kars`a, diğeri Edirne`ye kadar ulaşır. -

Sarı Kamış Destanı : (22 Aralık 1914)1.Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu ve Rusya İmparatorluğu arasında Sarıkamış`ta gerçekleşen kara çatışmaları. Osmanlı İmparatorluğu için büyük bir başarısızlıkla sonuçlanan bir askerî girişimdir. Bu destanda Osmanlı, Allahuekber dağlarında 90 bin askeri şehit verdi. Unutulmaz, inanılmaz, beklenmeyen bir zafer kazanıldı