Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

SİGARAYI BIRAKIN HAYAT KALİTENİZİ ARTTIRIN

SİGARAYI BIRAKIN HAYAT KALİTENİZİ ARTTIRIN

Acıbadem Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Fazlıoğlu, sigara ile ilgili çarpıcı gerçekleri gözler önüne serdi.

 Acıbadem Kayseri Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Nevin Fazlıoğlu, sigara ile ilgili çarpıcı gerçekleri gözler önüne serdi. Sigranın yol açtığı olumsuzluklar şöyle sıralandı:
* Sigara her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne yol açıyor. Bu ölümlerin 600 bini pasif sigara içimine bağlı oluyor.
* Her sigarada vücut için zehirli, tahriş edici, kanser yapıcı ya da kanserin ortaya çıkmasını kolaylaştırıcı 4000´den fazla kimyasal madde bulunuyor. Yapılan araştırmalar da bunlardan en az 81 tanesinin doğrudan kansere neden olduğunu gösteriyor. 
* Sigara, akciğer kanseri başta olmak üzere diğer kanser türlerinin, KOAH gibi ölümcül solunum yolu ve kalp hastalıklarının gelişiminde büyük rol oynuyor. 
* Sigara kullanan her 2 kişiden biri sigara nedeniyle hayatını kaybediyor. Öyle ki her gün 14 bin kişi ve her 6,5 saniyede bir kişi sigaraya bağlı nedenlerle yaşamını yitiriyor. 
* Sigaranın bırakılması, sigaraya bağlı ölüm riskini önemli ölçüde azaltıyor. 50 yaşından önce bırakanlar sonraki 15 yılda sigaraya bağlı oluşan hastalıklardan ölme riskini yüzde 50 düşürüyor.
* Eğer çocuklarımızın sigaraya başlamasını ve pasif sigara maruziyetini engelleyemezsek, 20-30 yıl sonra onlar sigaranın kurbanı olacaklardır. Bu nedenle sigara kullanımının yaygınlığı, sigara kullanımının diğer bağımlılıkların da önünü açması ve son yıllarda sigara başlama yaşının giderek düşmesi nedeniyle özellikle çocuk ve gençlere yönelik etkinliklere öncelik verilmesi gerekiyor. 
* Zararları konusunda kuşkuya yer vermeyen bilimsel araştırma sonuçları, sigara ile mücadeleyi zorunlu kılıyor. Bu mücadelenin bir ayağını toplumu bilinçlendirmek ve özellikle gençlerin sigaraya başlamalarını önlemek, diğer ayağını ise sigara içenlere bu alışkanlığı bırakmalarında destek olmak oluşturuyor.