Bugün, 6 Mayıs 2024 Pazartesi

SURİYELİ YAZAR VE MÜTEFEKKİR CEVDET SAİD´DEN KONFERANSLAR

SURİYELİ YAZAR VE MÜTEFEKKİR CEVDET SAİD´DEN KONFERANSLAR

Kayseri İl Müftülüğünün, Birleşik Kafkasya Derneği, İlim Yayma Cemiyeti ve Kayseri Düşünce Okulu ile ortaklaşa gerçekleştirilen organizasyon çerçevesinde 24-25 Nisan tarihlerinde konferans vermek üzere ilimize gelen Suriyeli Yazar ve Mütefekkir Cevdet Sai

 

Kayseri İl Müftülüğünün, Birleşik Kafkasya Derneği, İlim Yayma Cemiyeti ve Kayseri Düşünce Okulu ile ortaklaşa gerçekleştirilen organizasyon çerçevesinde 24-25 Nisan tarihlerinde konferans vermek üzere ilimize gelen Suriyeli Yazar ve Mütefekkir Cevdet Said Kadir Has Kültür Merkezi´nde ? VAHDET AMA NASIL? ? konulu konferans verdi.

İslam Dünyasının yakından tanıdığı Suriyeli Yazar ve Mütefekkir Cevdet Said 1931 yılında Suriye Golan bölgesinde Bi´ri Acem köyünde doğdu. Adigelerin Abzeh kabilesinin Tsey sülalesine mensuptur. Ezher Üniversitesinde okumuş olup. Ardından aynı üniversitenin Arap Dili ve Edebiyatı Fakültesi´nden mezun olmuştur. Sürekli fikrî meselelerle meşgul olmakta, 50´li yılların sonlarından itibaren başlattığı yazma, araştırma inceleme ve konferans verme faaliyetlerini ilerlemiş yaşına rağmen hala sürdürmektedir. Düşüncelerinde özellikle İslâmi şuurun yeniden tashih edilmesi düzeltilmesi, şiddetin reddi, ´değişim´ kavramı, âfâkî ve enfüsî ayetlerin araştırılması, diyalog, anlaşma, uzmanlaşma, birlikte yaşam gibi konular üzerinde yoğunlaşmasının yanı sıra çağdaş Arap ve İslâm âleminin yaşadığı düşünsel sorunlar üzerinde çalışmakta, İslam dünyasının felsefi ve kültürel değerlerini yeniden dirilterek öze dönmeyi amaçlamaktadır. Çağdaş düşünce özgürlüğünün en başta gelen savunucularındandır.

Malik Bin Nebi´nin seçkin öğrencisi ve takipçisi olarak ünlenmiştir. Ülkemizde, "toplumsal ve bireysel değişimin yasaları"; "İslami mücadelede şiddet sorunu" ve "İslami harekette güç, irade ve eylem" isimli kitaplarıyla bilinmektedir.

Programın açılış konuşmasını yapan İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, ?Diyanet İşleri Başkanlığımız milletimizde var olan Hz. Peygamber sevgisini, bilgiye dönüştürmek ve ?anma? toplantılarını ?anlama? toplantılarına dönüştürmek için 1989 yılında ?Kutlu Doğum Haftası? etkinliklerine başlamıştır. Kutlu Doğum Haftası, Mevlid-i Nebi´nin alternatifi değildir. Kutlu Doğum Haftası, dini ve taabbudi bir gün, gece ya da hafta değil, ilmi ve fikri bir haftadır. Resulü Ekrem´i daha önce nasıl mevlit programlarında anıyorsak, bu sefer miladi takvime göre anlama, onun rahmet mesajını bütün insanlıkla buluşturma çabası ve gayretidir. Bu yılın Kutlu Doğum Haftası teması ise ?Hz. Peygamber, Tevhid ve Vahdet? olarak belirlenmiştir. Kayseri´de bu programları yaparken şehrimizde yaşayan 50 bine yakın Suriyeli muhacir kardeşlerimizi de Peygamber efendimizi kendi dillerinden anlatacak bir alimle buluşturalım istedik.? dedi.

Suriyeli yazar ve Mütefekkir Cevdet Said, İslam ümmetinin şiddetten uzak durması ve problemlerini ?ihsan? yoluyla çözmesi gerektiğini söyledi. Fussilet Suresi´nin 34. Ayetini okuyarak açıklamalarda bulunan Cevdet Said, problemlerin çözümünde Hz. Adem´in oğlu Habil gibi tavır sergilememiz gerektiğini anlattı. Bu çerçevede hem İslam tarihinden hem de günümüz dünyasından örnekler vererek Vahdet´e giden yolun şiddet ve kas gücünden değil, ihsan ve ilimden geçtiğini anlattı.

Suriyeli Yazar ve Mütefekkir Cevdet Said´in konuşmasını Yalova Üniversitesi İİBF. Sosyal Hizmet Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fethi Güngör tercüme etti.