Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

TACİZLE MÜCADELE SERTİFİKASI ALMIŞ

TACİZLE MÜCADELE SERTİFİKASI ALMIŞ

Türkiye´yi sarsan lise öğrencisi Cansel Buse K.´nın intiharıyla ilgili olarak Milli Eğitim Bakanlığı´nca okulun 5 yöneticisi hakkında idari, Kayseri Cumhuriyet Savcılığı´nca da adli soruşturma açıldı.

Türkiye´yi sarsan lise öğrencisi Cansel Buse K.´nın intiharıyla ilgili olarak  Milli Eğitim Bakanlığı´nca okulun 5 yöneticisi hakkında idari,  Kayseri Cumhuriyet Savcılığı´nca da adli soruşturma açıldı. İlişkiye girdiği öğrencisi Cansel´in intiharına neden olduğu iddiasıyla tutuklanan 18 yıllık matematik öğretmeni, 39 yaşındaki Bayram Ö.´nün evli 2 çocuk babası olduğu, bu okulun da üçüncü görev yeri olduğu belirlendi.

 

Eğitim camiasını şoke eden olayın yaşandığı Mustafa Eminoğlu  Anadolu Lisesi´nde açığa alınan okul müdürü E.E.´nin yerine  Melikgazi  Milli Eğitim MüdürlüğüŞube Müdürü Mustafa Kaya geçici olarak vekaleten atandı. Açığa alınan müdür yardımcıları M.T.İ. ve A.E. ile rehber öğretmenler Z.A. ve K.C.´nin hakkında  Milli Eğitim Bakanlığı ve İl  Milli Eğitim Müdürlüğü´nce görevlendirilen müfettişler idari soruşturma başlattı. Öğretmeninin cinsel istismarına dayanamayarak canına kıyan Cansel Buse K.´nın intiharını soruşturan  Kayseri Cumhuriyet Savcılığı da, öğretmen Bayram Ö.´nün tutuklanmasından sonra görevden el çektirilen okul müdürü ve 2 müdür yardımcısı ile 2 rehber öğretmenle ilgili adli soruşturma açtı.

 

 

Mustafa Eminoğlu  Anadolu Lisesi´nde yeni atanan müdür vekili Mustafa Kaya öğrencileri saat 07.45 sıralarında derse girmeden önce bahçede toplandı. Kaya öğrencilere hitaben yaptığı konuşmada, "Yaşanan olay hepimizi üzdü, ancak okulumuzda eğitim faaliyeti devam etmektedir. Konu Cumhuriyet Savcılığı, polis ve Milli Eğitim Müdürlüğünce en ince ayrıntısına kadar incelenmektedir" dedi.

Bu arada  Milli Eğitim Müdürlüğü´nce, okulda isteyen öğrenciler için Sağlık Müdürlüğü´nce görevlendirilecek psikologlar denetiminde görüşmeler yapılacağı bildirildi.



Cumhuriyet gazetesinde yer alan bilgiye göre, Cansel Buse K´yi (18) istismar etmek iddiasıyla tutuklanan matematik öğretmeni Bayram Ö´nün (33) daha önce  Sabancı Üniversitesi´nin BM desteği ile düzenlendiği Mor Sertifika Programı Semineri kapsamında "cinsel şiddet, şiddetin ruh sağlığı üzerine etkisi, cinsel taciz vakaları, çocuk gelinler" konularında eğitim gördüğü ve sertifikalandırıldığı ortaya çıktı.


Cansel Buse K´yi istismar etmek iddiasıyla tutuklanan matematik öğretmeni Bayram Ö´nün Cansel´in arkadaşlarına da cinsel tacizde bulunduğu da öne sürüldü.



Cansel´le ilişkiye girip onu intihara sürüklediği iddiasıyla tutuklanan öğretmen Bayram Ö.´nün 2 çocuk babası ve eşinin ev kadını olduğu belirtildi. 18 yıllık öğretmenin ilk görev yerinin Pınarbaşı İlçesi´ne bağlı  Pazarören Öğretmen Lisesi olduğu, daha sonra  Kayseri merkez Kocasinan  Anadolu Lisesi´ne tayin edildiği, buradan da merkez  Melikgazi ilçesindeki Mustafa Eminoğlu  Anadolu Lisesi´ne atandığı ortaya çıktı.







Cansel´in başına gelenleri öğrenen arkadaşlarının da durumu okul yöneticilerine bildirdiğini kaydeden öğretmen, şunları anlattı:

"Bunun üzerine okul yönetimince bir kadın rehber öğretmen, öğrenciyle ve öğretmenle ayrı ayrı görüşmede bulunmuş, çarşamba günü de intihar olayı gerçekleşmiş. Yani okuldaki soruşturma bitmeden Cansel yaşamına son vermiş. Ne olursa olsun bir öğretmenin öğrencisiyle bu tür bir yakınlaşmaya girmesi, bunu ilişkiyle sonuçlandırmasına varacak kadar birliktelik yaşaması kesinlikle doğru değil. Öğretmen- öğrenci arasında bu tür bir ilişki yaşanamaz.

 

İntihar eden liseli Cansel Buse K.´nın ailesi, taziyeleri kabul etmek için memleketleri olan  Kırşehir´in  Kaman İlçesi´ne bağlı bir mezradaki evlerine gitti.

Kayseri´de olayı öğrenen çeşitli kadın örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticileri, ailenin  Melikgazi İlçesi Demokrasi Mahallesi´ndeki evlerine taziye için gittiklerinde, bina görevlisinden ailenin dün gece  Kaman´a döndüklerini öğrendi.

 

Bu arada, intihar olayının ardından okul çevresinde resmi ve sivil ekipler devriye görevi yaptı.  Kayseri Emniyet Müdürü İbrahim Kulular, Cansel Buse K.´nın intiharının ardından aileye polis teşkilatı adına taziye ziyaretinde bulunduklarını belirterek şunları söyledi:

"Halen okullarımızın çevresinde ´Okul Polisi´ adı altında 470 polisimiz görev yapmaktadır. Okul polisleri, öğrencilerin çevredeki güvenliğini sağlamakta, öğretmen ve yöneticilere her konuda yardımcı olmaktadır. Meydana gelen intihar olayı, bir meslektaşımızın kızı olması nedeniyle bizleri daha da üzdü."