Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

TALAS´TA ABDÜLHAMİD HAN CAMİİ AÇILDI

TALAS´TA ABDÜLHAMİD HAN CAMİİ AÇILDI

  Kayseri İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, Talas İlçesi, Mevlana Mahallesi, Papatya Caddesinde açılışı yapılan Abdülhamid Han Camii´nde bir konuşma yaptı.

 

 

Kayseri İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven, Talas İlçesi, Mevlana Mahallesi, Papatya Caddesinde açılışı yapılan Abdülhamid Han Camii´nde bir konuşma yaptı.

Açılış programına, İl Müftüsü Güven´le birlikte, Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Mehmet Özhaseki, AK Parti Milletvekilleri Sayın Sami Dedeoğlu, Sayın İsmail Emrah Karayel, Kayseri Valimiz Sayın Süleyman Kamçı, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mustafa Çelik, Ak Parti İl Başkanı Sayın Hüseyin Cahit Özden, Abdülhamid Han´ın 4. nesilden torunu Sayın Orhan Osmanoğlu ve Sayın Sultan Esra Osmanoğlu, Talas Belediye Başkanı Sayın Mustafa Palancıoğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

Konuşmasının başında caminin açılışının hayırlara vesile olmasını diledikten sonra arsa sahibi olan hayırsever Sayın Şaban Avşar ve ailesine ve mülkiyet sahibi Sayın Suzan Yılmaz Hanım´a çok teşekkür ettiğini belirten Sayın Güven, konuşmasını şöyle sürdürdü:

?Yüce Rabbimiz Kur´an-ı Kerim´de Tevbe Sûresi 18. ayette mealen şöyle buyuruyor: ?Allah´ın mescitlerini, ancak Allah´a ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah´tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte onların, doğru yolu bulanlardan olmaları umulur.´ Şunu iyi bilmemiz gerekiyor ki, camilerin maddi imarı çok önemlidir. Şehirlerimizin en güzide, en önemli yerlerinde camilerimiz olmalıdır. İslam şehir mimarisinde, camilerimiz merkezî rol oynar. Bu sebeple, camilerimizin çevresinde hem dinî, hem sosyal hem de kültürel faaliyetler gerçekleşir.

Son yıllarda yapılan camilerimizin maddi imarında hanım efendilerin katkısının olduğunu büyük oranda görüyoruz. Eskiden nasıl ki Hunat Hatun´lar Hunat Camii gibi camilerin imar edilmesine vesile oldular ise bugünlerde de hanım efendiler bu görevi üstleniyorlar hamd olsun. Daha önce yine Talas´ta açılışını yaptığımız ve şu anda faal durumda olan Hacı Halil Bayraktar Camii´nin imarına, Hatice Bayraktar annemiz ön ayak olmuştur. Yüce Allah kendisinden razı olsun. Bu camimizin cemaatle buluşması için gayret eden kişi de Suzan Yılmaz Hanımefendi´dir.?

?CAMİMİZİ MESKEN EDİNMELİSİNİZ!?

Camilerin yalnızca maddi imarının değil, manevi imarının da çok önemli olduğunu ve caminin etrafında bulunan bütün apartman sakinlerinin vakit ve diğer namazlarını artık bu camide kılmalarını istediğini belirten Sayın Güven, daha sonra şunları söyledi:

?Bu camimizin alt tarafında 6 adet yetişkinler için, yine 6 adet de 04-06 yaş grubu çocuklarımıza hitap eden Kur´an kurslarımız var. Her bir apartmanın neredeyse bir köy, bir kasaba gibi görüleceği şu mahallemizin genç-yaşlı, kadın-erkek, çoluk-çocuk bütün sakinlerini, camimizden yararlanmaları için camimizi mesken edinmelerini istirham ediyorum.

Camimizin imarına vesile olan hayırseverlerimiz, camimize kendi isimlerinin ya da bir yakınlarının isminin verilmesini değil de bir ecdat hayranlığını gösterecek şekilde II. Abdülhamid Han´ın isminin verilmesini tercih etmeleri, gerçekten takdir-i şayan bir durumumdur. Bu camimiz dolayısıyla cennet mekân II. Abdülhamid Han´ın Yüce Mevla´dan ruhunu şad eylemesini diliyorum. İnşallah cennette ecdadımızla birlikte oluruz.?

İl Müftüsünden sonra kürsüye gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Özhaseki ise şöyle konuştu:

?Camiler bizim buluşma yerimiz, dertleşme yerimiz, halleşme yerimizdir. Allah ile en özel anlarımızı paylaştığımız yerlerdir. Oranın nezih olması, siluetinin güzel olması, bir Müslümana yakışır olması lazım. Son dönemde yapılan gecekondu camilerini, doğrusu ben, Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak durdurmaya çalışıyorum. Diyanet İşleri Başkanlığı ile bir statü geliştirmeye çalışıyoruz. Oranın en güzel şekilde yapılmasının sağlanması lazım. Bakıldığı zaman Müslümanın ibadet hanesi ile hepimizin iftihar etmesi lazım.?

?YAPTIRDIĞI CAMİLERE KENDİ İSMİNİ VERDİRMEMİŞTİ!?

Abdülhamid Han´ın 4. nesilden torunu Şehzade Orhan Osmanoğlu da duygularını şöyle ifade etti:

?Öncelikle Kayseri´ye davetiniz için çok teşekkür ederim. Arsayı veren Şaban Bey ve maddi desteğini sağlayan ablamız Suzan Hanım´a ayrıca teşekkür ederiz. Sizlerin, validelerimiz Hürrem ve Kösem Sultanın izinde olduğunu görüyorum. Sultan Abdülhamid Han´ın isminin 99 sene sonra bir camiye verilmesi, çok güzel bir durum. Onun yaptığı 130´u aşkın camiye, ismi verilmemişti. Ve hayattayken de kendi ismini vermemiştir. Şu an Kayseri´de onun adına bir cami oldu. Ben, Talas Belediye Başkanımız Mustafa Palancıoğlu´na minnettarım. Kayseri halkına da güler yüzlü ve misafirperver tavrı için teşekkür ederim.?

Talas Belediye Başkanı Sayın Palancıoğlu ise konuşmasında şu sözlerine yer verdi:

?Belediye ekibi olarak burası için çok emek verdik. Belediye personelime de ayrıca teşekkür ederim. Alt yapıdan üst yapıya kadar her şeyiyle ilgilendiler. Biz, belediyeciliği Mehmet Özhaseki Bakanımızdan öğrendik. Rabbim, birlik ve beraberliğimizi bozmasın.  Bu camimizle birlikte 3 yılda 8 caminin temelini attık, yarısını da ibadete açtık. 6 okul, 2 sağlık ocağı bitirip hizmete açtık. 2 sağlık ocağının da temelini atacağız. Bu caminin yapımında maddi-manevi emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Bizim yaptırdığımız camilerin en güzel özelliği, kadınlara ve yaşlılara uygun olması. Kadınlarımız, bu camimizde 5 vakit namaza gelebilirler. Rabbim, bu tür camilerin sayısını artırmayı nasip eylesin.?

Program sonunda İl Müftümüz Sayın Güven, caminin maddi imarını üstlenen Suzan Yılmaz Hanımefendi´ye hüsn-i hatlı güzel bir tablo hediye ederek memnuniyetini belirtti.