Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

TBB BAŞKANI FEYZİOĞLU: KUTUPLAŞMA YERİNE KUCAKLAŞMALIYIZ´

TBB BAŞKANI FEYZİOĞLU: KUTUPLAŞMA YERİNE KUCAKLAŞMALIYIZ´

Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, "Kutuplaşma yerine kucaklaşmalıyız.

Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, "Kutuplaşma yerine kucaklaşmalıyız. Siyasi iktidarı ve siyasi muhalefetiyle, her bir bireyiyle, her bir sivil toplum örgütleriyle, meslek örgütleriyle, içeride kutuplaştırmayı arttırıcı değil, ortak aklı üretecek ve Türk milleti oluşumuzun altını çizecek şekilde birliktelikler sağlayarak yürümek zorundayız" dedi

TBB Başkanlığı Avukat Hakları Merkezi İç Anadolu Bölge Çalıştayı için memleketi Kayseri´ye gelen TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, İç Anadolu Bölge Baro başkanlarının da katıldığı etkinlik öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı. Fevzioğlu, ülkenin suni gündemini konuşmayacağını belirterek, şöyle dedi:

"Ülkemiz, yabancı istihbarat örgütlerinin cirit attığı, bu örgütlerinin tetiklediği, kullandığı terör örgütlerinin katliamlara boğduğu, her tarafı düşmanlarla ateş çemberiyle sarılı bir durumda. Böyle bir halde, milli birlik ve beraberliğimizin sağlanması, Türk milleti olarak varlığımızın sıkılaştırılması, bizim bekamızla ilgili, yani Türkiye Cumhuriyeti olarak yaşamamızı sağlayacak bir ön şart. Böyle bir durumda 78 milyon vatandaşımızı, mutlaka hukukun üstünlüğü ve adalet paydasında buluşturmamız lazım. Hukukun üstünlüğü ve adalet paydasında buluşturmak, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı herkesin, bu ülkede yaşamaktan gurur, güven ve mutluluk duymasını sağlamakla olur. Bunu ancak hukukun üstünlüğünü tesis ederek yapabiliriz. Siyasi iktidarı ve muhalefetiyle, her bir bireyi, sivil toplum örgütleri, meslek örgütleriyle, içeride kutuplaştırmayı arttırıcı değil, ortak aklı üretecek ve Türk milleti oluşumuzun altını çizecek şekilde birliktelikler sağlayarak yürümek zorundayız. Artık birbirimizi ihanet düşmanlıklarla suçlamak yerine oturup doğruyu yapmamız gerektiğini söylüyorum. Elbette öncelik, devleti yönetenlere, sayın Cumhurbaşkanından, hükümet yetkililerine kadar, oradan başlayarak hepimizin üzerine düşer. Siyasi iktidarın da, siyasi muhalefetin de her söylemini çok düşünerek, ifade etmesi gerektiğinin altını çiziyorum.´"

"ÖNCE HSYK´YI EL BİRLİĞİYLE DEĞİŞTİRMELİYİZ"

TBB Başkanı Feyzioğlu, Türkiye´de gündemde olan Anayasa değişikliğinden önce HSYK ve basın özgürlüğü konusunda adımlar atılmasını önerdi. Feyzioğlu, Anayasa değişikliği tartışmalarını yaparken, ilk önce Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), yargının bağımsızlığını, tarafsızlığını, adil yargılama yapabilirliğini sağlayacak biçimde el birliğiyle değiştirmek gerektiğini söyledi. TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye´de düşünce, basın özgürlüğünü, güvence altına almamız, ondan sonra konuşa, konuşa, uzlaşarak anayasa yapar hale gelmemiz lazım. Bunu yapmadığımız takdirde, her türlü baskı, her türlü iç siyasi hesaplaşmaya yönelik adım, Türkiye´yi içeride kutuplaştırır, içeride kutuplaşmış bir Türkiye´nin, dışarıya karşı birliğini sağlaması mümkün değildir. Bugün hepimizin birbirimize ihtiyacı var. Devletin en üst makamındaki sayın Cumhurbaşkanının, 78 milyonun bu anlamda desteğine ihtiyacı vardır. Dolayısıyla kutuplaştırmak yerine kucaklaştırmayı denemesi gerekir kanaatindeyiz. "´

BOYDAK HOLDİNG YÖNETİCİLERİYLE İLGİLİ KONUŞTU

TBB Metin Feyzioğlu, gazetecilerin sorusu üzerine Boydak Holding yöneticilerinin gözaltına alınmasını değerlendirdi. Kayseri´de önemli işadamlarınn gözaltına alınmasının ilk gündem maddesi olduğunu anlatan Feyzioğlu, "Yargıya güvenin şu anda maalesef dip yaptığı bir dönemdeyiz. Türkiye´de yargının bağımsızlığına, tarafsızlığına, adil yargılama yapabilirliğine güven olsa, savcılığın yaptığı bir operasyonun böylesine tartışılması, insanların kamplara ayrılıp bir taraftan, diğer tarafa ihanet suçlamalarının yapılması söz konusu bile olmazdı. Bu hepimizin öncelikle siyasilerin görevi. Hakimleri, savcıları, adil, bağımsız yargılama yapar hale getirmektir" diye konuştu.

"KAYYUMLARIN GÖREVİ KAPISINA KİLİT VURMAK DEĞİL"

Feyzioğlu, Zaman Gazetesi´ne kayyum atanmasıyla ilgili olarak görüşlerini anlatırken, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığından şüphe edilmemesi halinde bu sorunun yöneltilmeyeceğini savundu. TBB Başkanı şöyle konuştu:

"Yargının siyasi iktidar tarafından telkin, tavsiye hatta talimatlara açık olduğu düşüncesi yaygınlaştıkça, sizlerin bu soruları sorma hakkınız da oluyor. İpek Medya ile ilgili daha önce kayyum atandı. Kayyumun görevi: Ceza Muhakemesi Kanunu´na göre, teslim aldığı şirketleri aynı verimlilikte işletmek ve yargılamanın sonunda öyle gelişirse, sahiplerine iade etmek. Yoksa alıp da, tavır değiştirtmek, politika değiştirtmek ve ondan sonra kapısına kilit vurmak değil. Bunların her biri, soru işaretleriyle karşılanıyor. Şu anda biz hep birtakım semptomları konuşuyoruz. Bizim ihtiyacımız olan gelin, şu yargıyı hepimizin güvendiği bir hale getirelim. Ondan sonra inanın, dünya hangi ciddi meselelerle uğraşıyorsa, biz de onlarla uğraşır hale geleceğiz. Yoksa birbirimizi bu münferit olaylar üzerinden sürekli düşmanlıkla suçlamaya devam edeceğiz."