Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

TIP ÖĞRENCİLERİNDEN MEME KANSERİ KONUSUNDA UYARI

TIP ÖĞRENCİLERİNDEN MEME KANSERİ KONUSUNDA UYARI

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Türk Tıp Öğrencileri Birliği Üreme Sağlığı ve Çalışma Kolu Direktörü Meriç Başak Lenk, sigara ve alkol kullanımının, meme kanserini tetikleyen faktörler olduğunu söyledi.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Türk Tıp Öğrencileri Birliği Üreme Sağlığı ve Çalışma Kolu Direktörü Meriç Başak Lenk, sigara ve alkol kullanımının, meme kanserini tetikleyen faktörler olduğunu söyledi.

ERÜ Tıp Öğrencileri Birliği üyeleri, bir alışveriş merkezinde kurdukları stantta, halka meme kanserinde erken teşhis ve bu hastalığa yakalanma durumunda yapılması gerekenleri anlattı. Açılan stantta broşürlerle halka bilgi veren öğrenciler, kurabiye de ikram etti. Hastalığın, genel olarak 20 yaş üzerindeki kişilerde görüldüğünü belirten Üreme Sağlığı Çalışma Kolu Direktörü Meriç Başak Lenk, sigara ve alkol kullanımı ile aşırı kiloların da, hastalığı tetikleyen faktörler olduğunu belirtti. Her 8 kadından 1´inde meme kanseri olabileceğini dile getiren Lenk, meme başlarında kızarıklık, kanlı akıntı ve toplardamarların aşırı belirginleşmesinin de, hastalığın belirtileri olduğunu ifade etti. Lenk, şöyle konuştu:

"Genetik olarak aktarımı söz konusu olduğu ve risk faktörü yarattığı için, birinci, ikinci ve üçüncü dereceden akrabalarında teşhis konulan kişilerde görülme sıklığı 3-4 kat artar. Genetik aktarım başta olmak üzere, sigara tüketimi, düzenli alkol tüketimi, aşırı kilo ve radyasyon risk faktörleridir. Memelerde simetri bozukluğu, ele gelen kitle, meme başlarında ve memede sıra dışı kızarıklık, meme ucundan gelen kanlı akıntılar ve meme üzerindeki toplardamarlarda aşırı belirginleşme gibi durumlar da, hastalığın başlıca belirtilerindendir. Ancak bulduğumuz kitlelerin yüzde 80´i kanser kitlesi olarak nitelendirmediğimiz kitlelerden. Bununda farkında olarak, korkuya ve telaşa kapılmadan bir doktor muayenesine gitmek gerekmektedir."

Vatandaşların meme kanseri hakkında ön yargılı olduğunu dile getiren Halk Sağlığı Çalışma Kolu Direktörü İpek Güneş ise, şunları söyledi:

"Özellikle erkekler daha önyargılı. Anlatıldığı zaman gerçekten ilgiyle dinliyorlar. Halkımızda hastalanmadan doktora gitmek gibi bir alışkanlık yok. Erken teşhis ile bu hastalığın yüzde 98 oranında önüne geçilebiliyor. Bu açıdan, kadınların 2 yılda bir düzenli olarak doktor tarafından muayene olmasını öneriyoruz. 40 yaşından sonra da, düzenli olarak mamografi çektirmelerini öneriyoruz. Halkımızda meme kanserinin sadece kadın hastalığı olduğu düşünülüyor. Erkeklerimizde de, yüzde 3 oranında bu kanser türü görülebilmekte."