Bugün, 26 Nisan 2024 Cuma

TÜBA GIDA VE BESLENME ÇALIŞMA GRUBU KURULDU

TÜBA GIDA VE BESLENME ÇALIŞMA GRUBU KURULDU

Gıda ve beslenmenin toplum sağlığı açısından taşıdığı önem dikkate alınarak, TürkiyeBilimler Akademisi (TÜBA) bünyesinde `TÜBA Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu` kuruldu. Kurul, bilimsel çalışmalarıyla tanınmış TÜBA üyeleri, bilim insanları ve uzmanlardan ol

Gıda ve beslenmenin toplum sağlığı açısından taşıdığı önem dikkate alınarak, TürkiyeBilimler Akademisi (TÜBA) bünyesinde `TÜBA Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu` kuruldu. Kurul, bilimsel çalışmalarıyla tanınmış TÜBA üyeleri, bilim insanları ve uzmanlardan oluşuyor.

TÜBA asli üyesi ve Fırat Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Kazım Şahin`in yürütücülük görevini üstlendiği grupta; TÜBA asli üyesi Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Fahrettin Keleştemur, TÜBA asli üyesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih GültekinHacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. H. Tanju Besler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Prof. Dr. İrfan Erol,İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Ali Aydın yer alıyor. TÜBA Başkanı Prof. Dr.Ahmet Cevat Acar, şöyle dedi:

"Bilimsel bilgi ve yaklaşımların yaygınlaştırılması ile bilim temelli danışmanlık, TÜBA`nın temel işlevleri arasında yer almaktadır. TÜBA Çalışma Grupları; Akademi`nin bu işlevlerinin gerçekleştirilmesi doğrultusunda; önemli, öncelikli ve yeni konularda faaliyet gösteriyor. Var olan kanser, kök hücre gibi konular yanında gıda ve beslenme, genom, bilim ve eğitim gibi konularda yeni çalışma grupları oluşturuyoruz. Gıda ve beslenme de, hem küresel olarak hem de ülkemiz bakımından makro ve mikro düzeyde önemli ve öncelikli konulardan biri. Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu`nu, bu gerçekten hareketle oluşturduk."

Prof. Dr. Acar, konuyla ilgili seçkin bilim insanlarından oluşan Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu`nun ilgili paydaşların katkı ve katılımıyla; toplum, ilgili kamuoyu ve politika yapıcılara yönelik bilimsel etkinlikler gerçekleştireceklerini anlattı. TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, şöyle konuştu:

"Bu bağlamda, TÜBA olarak, Nisan ayında, Asya Akademiler Birliği (The Association of Academies and Societies of Sciences in Asia-AASSA) ile birlikte "Sürdürülebilir Gıda Güvenliği" konusunda uluslararası bir çalıştay yapacağız. Ayrıca, TÜBA Kanser ile Gıda ve Beslenme Çalışma Grupları`mız tarafından, Mayıs ayında `Gıda, Beslenme ve Kanserin Önlenmesi` konulu bir bilimsel toplantı gerçekleştirilecek. Çalışma grubumuzun faaliyetleri, ulusal ve uluslararası düzeyde etkinliklerle devam edecek."

Prof.Dr. Acar, gıda ve beslenme konusundaki çalışmaları ile TÜBA`nın daha sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenen toplum hedefine katkıda bulunmayı amaçladığını da söyledi.

Grubun Yürütücüsü ve TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Kazım Şahin de, multidisipliner bir yapıya sahip olan beslenme biliminin, besinlerin üretiminden tüketim ve organizmanın yararlanmasına kadar geçen tüm aşamalarda, insan-besin arasındaki ilişkileri incelediğini belirterek, şöyle de:

"Beslenme, insan ve hayvan sağlığını korumak, geliştirmek ve yaşam kalitesini yükseltmek için vücudun gereksinimi olan besin öğelerini yeterli miktarlarda ve uygun zamanlarda almak için bilinçli yapılması gereken bir davranış olarak da ifade edilebilir. Organizmanın, sağlıklı büyüme ve gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için bu öğelerin her birinden günlük ne kadar alınması gerektiği belirlenmiştir. Bu öğelerin herhangi biri alınmadığında veya gereğinden az ya da çok alındığında büyüme ve gelişme engelleniyor ve dolayısıyla sağlık bozuluyor. Örneğin, gereğinden fazla besin tüketilirse, çok alınan bazı öğeler vücutta yağ olarak depolanmakta ve kronik hastalıklara neden olmaktadır. Ülkemizde toplum, sağlığın temeli olan yeterli ve dengeli beslenme konusunda yeterli bilgilendirilmemekte, bu alanda sınırlı sayıda bilimsel çalışma yapılmaktadır."

Prof.Dr. Şahin, Gıda ve Beslenme Çalışma Grubu`nun önemli bir görev üstlendiğini ifade etti. Prof.Dr. Şahin, şu bilgileri verdi:

"Grubun görevleri arasında, toplumun uluslararası standartlar çerçevesinde belirlenen niteliklere uygun yeterli ve dengeli beslenme bilincinin gelişimine katkı sağlamak ve sağlıklı gıda, beslenme ve yaşam biçimlerini teşvik etmek, gıda ve beslenme ile ilgili bilimsel araştırma alanında üniversiteler, kamu ve sivil toplum kuruluşları gibi ilgili kurum ve kuruluşlar arasında işbirliğine katkıda bulunmak, ulusal ve uluslararası düzeyde, bilimsel çalışmaları, mevzuatı ve uygulamaları takip ederek, toplumun sağlıklı beslenme ve gıdalar hakkında doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmasına katkıda bulunmak var. Ayrıca, grubumuzda, gıda ve beslenme ile ilgili ulusal ve uluslararası gelişmelerin yakından takip edilerek eş güdümünü sağlamak, toplumda yeterli ve dengeli beslenme bilincinin yerleşmesini sağlayacak insan gücü altyapısının oluşturulması için önerilerde bulunmak, gıda ve beslenme hakkında, ulusal ve uluslararası kuruluş ile projelerde danışmanlık yapmak, ülkenin gıda ve beslenme plan ve politikalarının saptanması ve yönlendirilmesine katkı sağlamak, gıda ve dengeli beslenme üzerine sempozyum, konferans düzenlemek, beslenme eğitimleri vermek, obezite, diyabet, damar sertliği gibi metabolik hastalıklar ile ilgili çalıştaylar düzenlemek, gıda ve beslenme araştırmalarıyla ilgili her türlü bilgilendirme faaliyetlerine kitap, broşür, medya ve internet aracılığıyla katkı yapmak gibi önemli faaliyetler yer almaktadır."