Bugün, 19 Mart 2024 Salı

?TÜRKİYE BARIŞ PINARI HAREKATIYLA KARARLI BİR TUTUM SERGİLEDİ´

?TÜRKİYE BARIŞ PINARI HAREKATIYLA  KARARLI BİR TUTUM SERGİLEDİ´

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve Ortadoğu Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Bolat, "Özellikle Barış Pınarı harekâtıyla Türkiye, Trump´a ve Avrupa Birliği ülkelerine rağmen burada kararlı bir tutum sergilemiş ve harekâtı gerçekleştirmiştir.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tarih Bölümü Öğretim Üyesi ve Ortadoğu Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Bolat, "Özellikle Barış Pınarı harekâtıyla Türkiye, Trump´a ve Avrupa Birliği ülkelerine rağmen burada kararlı bir tutum sergilemiş ve harekâtı gerçekleştirmiştir. Harekâttan sonra Rusya ve ABD ile anlaşma imzalanması, Türkiye´nin bölgede bir güç olduğunun onlar tarafından da kabulüdür" dedi.
Ortadoğu Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Bolat, Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Fırat´ın doğusunda gerçekleştirilen Barış Pınarı Harekâtına ilişkin açıklamada bulundu. Bolat, Arap Baharından sonra batılı devletlerin Suriye´de başlayan olaylardan istifade ederek, bölgede sözde DEAŞ tehlikesine karşı yeni bir devlet kurma planı ortaya koyduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Bu devletin sınırlarının Irak´ın kuzeyinden başlayıp Doğu Akdeniz´e kadar uzanması planlanıyordu. Burası şu anda ´terör koridoru´ dediğimiz bölgeyi ifade ediyor. Türkiye daha önce Hatay´da ve Kıbrıs´ta olduğu gibi Suriye´de de kendi güvenliği açısından tehlike oluşturacak bir yapıya asla izin veremezdi. Bu nedenle Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve ardından Barış Pınarı Harekâtı başlatıldı. Montrö Boğazlar Sözleşmesinden Barış Pınarı Harekâtına kadar meydana gelen olaylara baktığımızda bütün bu olayları Birinci Dünya Savaşının etkilerinin devamı olarak değerlendirebiliriz. Çünkü bu sorun Birinci Dünya Savaşından sonra çizilen sınırlardan dolayı ortaya çıkan bir sorundur" diye konuştu. 
Barış Pınarı Harekâtıyla, Türkiye´nin bölgesel güç olduğunun teyit edildiğinin altını çizen Bolat, "Bölgesel güç olmak sadece o bölgede olmak demek değil, bölgenizle ilgili kararlarda sizin de etkinizin olmasıdır. Özellikle Barış Pınarı harekâtıyla Türkiye, Trump´a ve Avrupa Birliği ülkelerine rağmen burada kararlı bir tutum sergilemiş ve harekâtı gerçekleştirmiştir. Harekâttan sonra Rusya ve ABD ile anlaşma imzalanmıştır. Anlaşmanın imzalanması, Türkiye´nin bölgede bir güç olduğunun onlar tarafından da kabulüdür" dedi.