Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

VALİ KAMÇI´NIN "ORGAN BAĞIŞI HAFTASI" MESAJI

VALİ KAMÇI´NIN

Yaşayan veya ölen bir kişinin organ ve dokularının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin verilmesine organ bağışı denilmektedir.

Yaşayan veya ölen bir kişinin organ ve dokularının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin verilmesine organ bağışı denilmektedir. Organ bağışı kişilerin yapabileceği en kutsal en anlamlı bağıştır. Yapılan maddi bir bağışla başkalarına aş, iş, barınacak yer ve kıyafet temin edebiliriz ama asla onları yeniden hayata döndürecek; çarpan bir kalp, nefes olan bir akciğer, görmesini sağlayacak bir kornea, karaciğer, böbrek, sağlayamayız. Kişilerin sağlığı yerinde olmayınca yiyecek ekmeğin, giyecek kıyafetin hiçbir anlamı olmayacaktır.
 
Organ bağışı, kan bağışı gibi insanlara bir hayat vaat eder. Organ naklinin gerçekleşmesini isteyen kişiler, on sekiz yaşını doldurmaları durumunda kendi özgür iradeleri ile organ bağışında bulunabilirler. Birçok insanın organ nakline kavuşmayı beklediğini ve bu durumun onlar için bir hayat anlam ifade ettiğini herkesin bilmesi gereklidir. Bir insan organlarını bağışlayarak, başka bir insanın yaşama şansını ona sağlayabilir.
 
Her insan yalnızca ölüm eşiğindeyken değil, hayattayken de organ bağışını yapabilir. Organ bağışı ile birçok insana hayat sağlanabilir. Bu yüzden herkesin, organ bağışının ne kadar önemli olduğunu ve birçok insanın bağışlanması için organ beklediğini bilmesi gerekmektedir.
 
Unutmamamız gereken en önemli husus da bir gün bizim de organ nakline ihtiyaç duyabileceğimizdir. Bunun bilinciyle organ bağışının önemini vurgulamak, duyarlılığı en üst seviyeye çıkartmak en temel hedefimiz olmalı.
 
Bu duygularla tüm insanları organ bağışı konusunda daha duyarlı olmaya davet ediyorum.