Bugün, 28 Mart 2024 Perşembe

YAHYALI´DA ELMACILIĞIN SORUNLARI KONUŞULDU

YAHYALI´DA ELMACILIĞIN SORUNLARI KONUŞULDU

Yahyalı Belediyesi ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ?Yahyalı Elmacılığının Tanıtımı ve Elma Pazarı? konulu istişare toplantısı düzenlendi.

Kayseri Yahyalı Belediyesi ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ?Yahyalı Elmacılığının Tanıtımı ve Elma Pazarı? konulu istişare toplantısı düzenlendi.

Gözbaşı Restoran´da düzenlenen toplantıya, Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Serdar Alıcı, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, belediye meclis üyeleri, muhtarlar, üreticiler ve tüccarlar katıldı. Toplantı, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Serdar Alıcı tarafından yapılan sunumla başladı. Müdür Serdar Alıcı sunumunda Dünyada, Türkiye´de ve Yahyalı´da elma üretimi hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Yahyalı´da yetiştirilen elmanın pazarlanması konusunda sıkıntıların olduğunu, tüccarlar sayesinde bu sıkıntının giderildiğini belirten Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk hem ilçe içinde hem de ilçe dışındaki elma tüccarlarına teşekkür etti. Yahyalı´da klasik elmacılıktan modern elmacılığı geçilmeye başlandığını, elmada kalitenin artmasıyla alıcıların çoğalacağını ifade eden Başkan Öztürk, pazarlama konusuna ağırlık verilmesi gerektiğini vurguladı. Başkan Öztürk ?Yerel yöneticiler olarak biz, üreticilerimizin önünü açmak, onlara yardımcı olmak ve elmamızın tanıtımını yapmamız gerekiyor. Allah izin verirse, elmamızın tanımı için TBMM´deki tüm parti gruplarına elma ikram edip, dünyanın en tatlı elmasını milletvekillerimizin tatmasını istiyoruz. Yeşilhisar, Develi ve Yahyalı´nın yer aldığı havzada, yılda 150 bin ton elma yetişiyor. Üç ilçe birlikte hareket etmeli. Birlikte hareket edersek, üretimde söz sahibi oluruz. Türkiye´deki elma üretiminde Kayseri 6. Sırada yer alıyor. Bu çok önemli. Elmadan meyve suyu, çay, reçel, marmelat, sirke, pekmez, püre, cips yapılıyor ve tıbbi olarakta kullanılıyor. Kullanım pazarı çok geniş? diye konuştu.

Toplantıda elmanın üretimi, pazarlaması, depolanması ve kooperatifleşme gibi konular görüşüldü.