Bugün, 30 Nisan 2024 Salı

YARGITAY ÜYESİ ERKUŞ: ARTIK HASTALAR, TÜKETİCİ OLDU

YARGITAY ÜYESİ ERKUŞ: ARTIK HASTALAR, TÜKETİCİ OLDU

Yargiyay 13´üncü Hukuk Dairesi Üyesi Ali Selman Erkuş, "´Artık hasta veya sağlık hizmetinden faydalanan yerine, kısacası "tüketici" tabirini de kullanmak zorundayız.

Yargiyay 13´üncü Hukuk Dairesi Üyesi Ali Selman Erkuş, "´Artık hasta veya sağlık hizmetinden faydalanan yerine, kısacası "tüketici" tabirini de kullanmak zorundayız. Tıbbi hataya maruz kaldığını düşünen kişiler, artık tüketici sıfatıyla tüketici mahkemelerinde haklarını arama durumunda kalacaklar´" dedi.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Hukuk Fakültesi, Kayseri Barosu ve Kayseri Tabipler Odası tarafından "Kayseri Tıp Hukuku Günleri" etkinliği düzenlendi. ERÜ İletişim Fakültesi Nurcan Çetinsaya Konferans Salonu´nda düzenlenen etkinliğe, Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Doğan, Yargıtay 13´üncü Hukuk Daire Üyesi Ali Selman Erkuş, Yargıtay 12´nci Ceza Dairesi Üyesi Gürsel Yalvaç, Kayseri Baro Başkan Yardımcısı Avukat Sedat Karabulut´un yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Dört oturum halinde geçekleşen etkinlikte katılımcılar, tıp hukukunun temel konularını ele aldı. Yargıtay 13´üncü Hukuk Dairesi Üyesi Ali Selman Erkuş, tıp hukukunda yeni gelişmeleri anlattı. Erkuş, "Hangi meslek alanında olursa olsun, örneğin avukatlık olur, tıp alanı olur, ortalama bir hekim ya da avukatın üzerinde bir özen ihtimam ve dikkatin gösterileceği gerekeceği açıktır. Artık hasta veya sağlık hizmetinden faydalanan yerine, kısacası tüketici tabirini de kullanmak zorundayız. 28 Mayıs 2014 tarihinden sonraki süreçte belirli sözleşmelerde tüketici hukukunun alanı olduğu için bundan sonraki süreçte tıbbi hataya maruz kaldığını düşünen kişiler, artık tüketici sıfatıyla tüketici mahkemelerinde haklarını arama durumunda kalacaklardır" dedi.

ERÜ Rektör Yardımcısı ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Doğan da, açılış konuşmasında, Çanakkale Deniz Zaferi´nin 101´inci yıldönümüne değindi. Prof. Dr. Doğan, "Şimdi tıp hukuku hepimizin son günlerde gündemlerini oluşturuyor. Hukukçuların, tıpçıların sıkla karşılaştıkları bir ağ haline geldi. Tabi, hukukçuların ve burada konuşanların vazifesi "hekimleri nasıl sorumlu tutarız" şeklinde, bir yol gösterme değil, aksine nasıl baktığınıza bağlı. Şöyle diyoruz, hekimlerin veya genel sağlık çalışanlarının sorumlu olmaması için tıbbi müdahaleleri gerçekleştirirken nelere dikkat etmeleri lazım, hukuka uygunluk sebepleri nelerdir, hangi hallerde hukuka uygun kabul edilir ve herhangi bir sorumluluk doğmaz. Bugün burada anlatılacakları dört oturumda topladık. Oturumlarda; tazminat sorunu, idari hukuku yönünden sorumluluk ve ceza hukuku yönünden sorumluluk gibi konuları ele alıyoruz" dedi. Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. Çeşitli üniversitelerden gelen konuşmacılar, tıp hukuku konusunu ele aldı.